Mi költjük jövedelmünk legnagyobb részét élelmiszerre az EU-ban


-A A+A háztartásokba befolyt jövedelem 27,8 százaléka élelmiszerre megy el Romániában - derül ki az Eurostat 2017-es adataiból. Ezzel az aránnyal messze lekörözzük az uniós országokat.

A sorban Romániát Litvánia követi 21,6 százalékkal, majd Észtország 20,3 százalékkal. Bulgária után (19,2 százalék) Magyarország következik 18,2 százalékkal. Nagy-Britannia lakosai vannak a legkevésbé rákényszerítve arra, hogy fizetésük tetemes hányadát élelemre költsék: a háztartásokba befolyt jövedelemük mindössze 8,2 százaléka megy el élelmiszerre.

Ha azt vizsgáljuk, hogy jövedelmünk hány százalékát engedhetjük meg magunknak ruházatra, Románia szintén a negatív lista elején áll 3,5 százalékos aránnyal. Legkevesebbet Izlandon (3,1 százalék), Bulgáriában (3,2 százalék) költik ruházkodásra. Romániát Görögország, Csehország és Magyarország (3,8 százalék) követi. A listát az észtek vezetik 7 százalékkal.

Egy romániai háztartás jövedelme az idei év első szemeszterében körülbelül 4000 lej (860 euró) körül volt, ami személyenként körülbelül 1600 lejt jelent az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint.

 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X