Mi költjük jövedelmünk legnagyobb részét élelmiszerre az EU-ban

A háztartásokba befolyt jövedelem 27,8 százaléka élelmiszerre megy el Romániában - derül ki az Eurostat 2017-es adataiból. Ezzel az aránnyal messze lekörözzük az uniós országokat.

A sorban Romániát Litvánia követi 21,6 százalékkal, majd Észtország 20,3 százalékkal. Bulgária után (19,2 százalék) Magyarország következik 18,2 százalékkal. Nagy-Britannia lakosai vannak a legkevésbé rákényszerítve arra, hogy fizetésük tetemes hányadát élelemre költsék: a háztartásokba befolyt jövedelemük mindössze 8,2 százaléka megy el élelmiszerre.

Ha azt vizsgáljuk, hogy jövedelmünk hány százalékát engedhetjük meg magunknak ruházatra, Románia szintén a negatív lista elején áll 3,5 százalékos aránnyal. Legkevesebbet Izlandon (3,1 százalék), Bulgáriában (3,2 százalék) költik ruházkodásra. Romániát Görögország, Csehország és Magyarország (3,8 százalék) követi. A listát az észtek vezetik 7 százalékkal.

Egy romániai háztartás jövedelme az idei év első szemeszterében körülbelül 4000 lej (860 euró) körül volt, ami személyenként körülbelül 1600 lejt jelent az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?