Ezekben a megyékben a legnagyobb a lakosság vásárlóereje

A múlt évben a romániai lakosság egy főre eső éves nettó jövedelme 18 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és elérte az 5 083 eurót. A GfK piackutató adatai szerint 2018-ban Botoșani, Vaslui, Călărași és Giurgiu megyében a legkisebb, Kolozs, Temes és Ilfov megyében, illetve Bukarestben volt a legnagyobb a vásárlóerő.

A vásárlóerő az adólevonások utáni, egy főre jutó, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleértve az összes állami juttatást is). A GfK számításának alapjául a személyi jövedelemadó-bevallásból származó adatok, az állami juttatásokkal kapcsolatos statisztikák, valamint a gazdasági intézetek előrejelzései szolgáltak.

E szerint az országos átlag alatti vásárlóerővel rendelkezik a lakosság Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Hargita, Kovászna, Szilágy és Maros megyében is. Az országos átlaghoz közelít a Prahova, Argeș, Konstanca, Fehér és Arad megyeiek vásárlóereje.

Az átlag fölötti jövedelemmel rendelkeznek a Brassó és a Szeben megyeiek. Az élen Kolozs, Temes és Ilfov megye, illetve Bukarest áll, ezek a régiók már hagyományosan az ország fejlesztési pólusainak számítanak. Szakemberek előrejelzése szerint Szeben, Brassó, Arad, Konstanca és Fehér megyei fejlődésének ritmusa hamarosan meghaladja majd a fővárosét.

Kapcsolódók

Kimaradt?