Eurostat: az európai átlagnál háromszor nagyobb az infláció Romániában

Júliusban 4,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában, ami növekedést jelent az egy hónappal korábban jegyzett 3,9 százalékos éves inflációhoz képest. Az Európai Unió (EU) országai közül ezúttal is nálunk regisztrálták a legnagyobb mértékű fogyasztóiár-növekedést, sorozatban immáron a hetedik hónapban. 

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) által közzétett adatok szerint az euróövezetben a júniusban jegyzett 1,3 százalékról júliusban 1 százalékra csökkent az éves infláció, míg az Európai Unióban 1,6 százalékról 1,4 százalékra esett vissza. Románia után Magyarországon (3,3%) és Lettországban (3%), valamint Szlovákiában (3%) nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak. A rangsor másik végén Portugália áll, ahol 0,7%-os negatív inflációt jegyeztek, Cipruson 0,1%-kal, Olaszországban pedig 0,3 százalékkal nőttek az árak. 

2019 júniusához képest júliusban az Európai Unió tizenegy tagállamában nőtt az infláció, két országban stagnált, tizenöt tagállamban pedig csökkent. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) nemrég közzétett adatai szerint júliusban 4,1 százalékra nőtt az éves infláció a júniusban regisztrált 3,84%-ról, miután az élelmiszerek 5,15%-kal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 3,44%-kal, a szolgáltatások 4,11%-kal drágultak. 

A Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója, Mugur Isărescu a hónap elején azt mondta, a jegybank fenntartja az idei év végére vonatkozó 4,2%-os inflációs előrejelzését, a következő év végére pedig 3,4%-os pénzromlást valószínűsít. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?