Hatástanulmány készül a háromszéki óriásberuházásról

Alapos hatástanulmány nélkül nem valósulhat meg a Háromszékre tervezett faipari óriásberuházás, jelentette ki hétfőn Tamás Sándor. Kovászna megye tanácsának elnöke a sajtónak kifejtette: az osztrák Holzindustrie Schweighofer befektetésének megítélésében két táborra oszlott a közvélemény: egyesek támogatják a cég háromszéki jelenlétét, mivel a faipari vállalkozás megtelepedése révén 650 új munkahely jönne létre a megyében, a másik tábor pedig ellenzi a gyár létesítését, mivel attól tartanak, hogy a tevékenysége veszélyt jelent a faipari kisvállalkozókra, és a székelyföldi erdőkre nézve.

„Egyiknek is, másiknak is igaza van”, mutatott rá Tamás Sándor, aki leszögezte: a Kovászna megyei önkormányzat egyenlő távolságot tart a két álláspont között, hiszen figyelembe kell venni, hogy rövid és hosszú távon mi jó a közösségnek. A befektetést elsősorban a rétyi önkormányzatnak kell jóváhagynia, ezért a „labda a helyi tanács térfelén pattog” – szögezte le a politikus, aki szerint a szükséges engedélyek kibocsátása előtt ebben a témában közvitát kell szervezni.

Réty község polgármestere, Dálnoki Lajos elmondta: a hétfőni tanácsülésen módosították a területi rendezési tervet (PUZ), és abba állapodtak meg, hogy közmeghallgatást szerveznek, kikérik a lakosság véleményét az ügyben. A rétyi polgármester kifejtette: nem tud állást foglalni arról, hogy a fafeldolgozó káros vagy sem, ennek eldöntését a szakhatóságokra bízza. Egy ilyen volumenű beruházásról nem lehet nyomás alatt dönteni, ezért alaposan mérlegelni fogják annak időszerűségét, mondta Dálnoki Lajos, aki szerint a faluban először örültek az emberek, hogy megépül a gyár, de az elmúlt időszakban annyi minden jelent meg erről a sajtóban, hogy a rétyiek mostanra elbizonytalanodtak.  

Mint arról beszámoltunk a háromszéki faberuházás leállítását kérik a civil szervezetek, amelyek nyílt levélben kérik a Kovászna megyei döntéshozókat, hogy állítsák meg Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó vállalat beruházását. A civil szervezetek a www.sepsiszentgyorgy.info honlapon aláírásokat is gyűjtenek a beruházás ellen, és egy sort kérdést intéznek a beruházásban illetékes döntéshozókhoz.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök válaszként rámutatott: nem zárja ki azt, hogy a tiltakozás hátterében az „ellenzéki magyar pártok” állnak, akik minden rendelkezésükre álló eszközzel próbálnak keresztbetenni az RMDSZ-nek.

A Holzindustrie Schweighofer 150 millió eurós befektetéssel 50 hektáron építené meg rétyi üzemét, ahol ígéretei szerint 650 alkalmazott évi 800 ezer köbméter fát dolgoz fel. Az osztrák vállalkozónak négy másik gyára működik az országban, így Szászsebesen, Siret-en, Rădăuţi-on és Comănesti-en. A Schweighofer háromszéki beruházását elsősorban Olosz Gergely háromszéki RMDSZ szenátor támogatja, aki elmondta, hogy baráti kapcsolatai révén csábította az osztrák nagyvállalkozót Kovászna megyébe. Olosz korábban azt mondta: tárgyalóasztalhoz hívja a Holzindustrie Schweighofer óriáscég rétyi fafeldolgozó üzemét ellenzőket és az erdőirtásért aggadókat, hogy eloszlassák a beruházáshoz kapcsolódó tévhiteket.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?