Uzon község költségvetése dupláját hívja le évente pályázatokból

Saját költségvetése dupláját hívja le évente pályázatokból és kormányprogramokból a háromszéki nagyközség, Uzon önkormányzata, összegzett Ráduly István.

A polgármester keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 67 millió lejre vannak leszerződött, kivitelezett vagy kivitelezés előtt álló munkálataik. Uzon községben és a hozzátartozó hat faluban víz- és csatornahálózatot épített, utakat aszfaltoztak, ravatalozókat építettek, felújítják a kultúrházak, könyvtárak és tanintézetek épületét, parkot, játszóteret létesítettek, és saját erőgépeket vásároltak, vonta meg a mérleget Ráduly István.

Az uzoni polgármester az uniós pályázati lehetőségek kihasználásának és a helyi vállalkozók hozzájárulásának fontosságát hangsúlyozta, amikor rámutatott, hogy évente átlag 11 millió lejt hívtak le projekt támogatásokra, miközben az elmúlt négy év alatt a község saját költségvetéséből 2,4 millió lejt fordítottak beruházásokra. Ráduly István rámutatott, hogy a 11-es számú országút mentén húzódó községben 220 egyéni és családi vállalkozás van bejegyezve, amelyek a forgalmas út mentén friss házikenyeret és kürtőskalácsot kínálnak az átutazóknak, ez pedig a helyi önkormányzatnak is adóbevételeket jelent.

Az uzoni polgármester szerint egy település fejlesztésében egyaránt fontosak az uniós és kormányprogramokból származó pénzforrások, ám mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai is. Magyarázata szerint a helyi fejlesztési program (PNDL) előnye, hogy nincs felső határ a lehívható összegben, ám a pénz lehívása politikai döntésektől függ, így már előfordult, hogy nagy összegű infrastruktúra fejlesztési támogatást nyertek, ám pénzt nem kaptak, mert megváltozott a kormány és felfüggesztették a programot.  

Ráduly István szerint az Európai Uniós projektek hátránya, hogy megszabott keretösszeget lehet lehívni, amely sok esetben nem elég a célzott infrastruktúra korszerűsítésére, másrészt az elhúzódó előkészítő munkálatok és közbeszerzések miatt kevés idő marad a munkálatok határidőre való elkészítésére. Az uniós pénzek előnye viszont, hogy előlegbe lehívható a támogatás fele és a pénzek folyósítása nem függ a politikai döntésektől, mondta összegző sajtótájékoztatóján Ráduly István. 

Kapcsolódók

Kimaradt?