Az első fél évben 30 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Az első fél évben 30,2 százalékkal, 2,322 milliárd euróra nőtt Romániában a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke az egy évvel korábbihoz képest - közölte kedden a Román Nemzeti Bank.

Tavaly a január-június közötti időszakban 1,783 milliárd euró áramlott a gazdaságba. Az idei 2,322 milliárd euróból 1,762 milliárdot a tőkerészesedés tett ki, beleértve az újrabefektetett nettó nyereséget, a vállalatokon belüli hitelek további 560 millió euró volt. A júniusi hónap kiemelkedő volt, hiszen 831 millió euró áramlott a gazdaságba. Az idei első öt hónapban a külföldi közvetlen tőkeberuházások 1,491 milliárd eurós értéke még tíz százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakitól. 

Tavaly egész évben 2,9 százalékkal, 4,936 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások. A román központi bank szintén kedden közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya az első fél évben elérte az 5,135 milliárd eurót, ami 38 százalékos növekedést jelent a tavalyi azonos időszakban jegyzett 3,717 milliárd euróhoz képest.

Tavaly egész évben a folyó fizetési mérleg hiánya 9,41 milliárd euró volt, és 3,45 milliárd euróval haladta meg az előző évit. A folyó fizetési mérleg hiánya főleg azért nő, mert a belföldi fogyasztás továbbra is gyors ütemben emelkedik, ez a gazdasági növekedés fő hajtóereje, a megnövekedett keresletet azonban csak importból tudják fedezni, így Románia külkereskedelmi mérlege is deficites.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?