Tízezer lejre büntették meg a Csíki Sör Manufaktúrát

Amiatt kapott bírságot a csíkszentsimoni vállalkozás, hogy a sörös üvegek címkéjén csak „idegen nyelven”, azaz magyarul reklámoztak egy friss nyereményjátékot.

A büntetésről a Csíki Sör hivatalos Facebook-oldalán megosztott keserű hangnemű bejegyzésben számoltak be. „Köszönjük nektek (román hatóságoknak – szerk. megj.), hogy a kisebbségek védelmét „példaértékűen” kezelitek”, írták, majd így folytatták: „Köszönjük, hogy vigyáztok azon polgártársainkra, akik a külföldi munka helyett megpróbálnak itthon maradni, alkotni, munkahelyeket teremteni. Vigyáztok rájuk folyamatos ellenőrzésekkel, büntetésekkel, hogy ne szálljanak el a valóság keserű talajáról. Köszönjük nektek, hogy Székelyföldön a magyart IDEGEN nyelvként ítélitek meg.”

A Hargita megyei fogyasztóvédelem panasz miatt tartott ellenőrzést a székelyföldi sörgyárnál, és azért rótt ki tízezer lejes büntetést, mert egy friss promóció reklámját nem fordítottak le román nyelvre, csak magyar – a fogyasztóvédelmisek szerint „idegen” – nyelven tüntették fel az üvegeken.

„És nem utolsó sorban köszönjük ezt a 10.000 lejes büntetést, amit azért állítottatok ki, mert Székelyföldön, ahol a lakosság több mint 70%-a magyar, mi vettük a bátorságot, hogy magyar nyelven készítsük reklámainkat” – zárják ironikusan a Facebook-bejegyzést. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?