Felpörgött tavaly a pénzhamisítás: leggyakrabban 100 lejes címletet nyomtattak

574 ezer lej értékű nem eredeti bankjegyet azonosítottak tavaly Romániában, aminek több, mint 90 százalékát sikerült is forgalomba hozniuk a hamisítóknak, a BNR pénztáráig azonban egyetlen hamis bankó sem jutott el.

Nemesebb ügyhöz méltó buzgalommal dolgoztak tavaly a pénzhamisítók, a hatóságok által azonosított hamis bankjegyek mennyisége és értéke hozzávetőleg negyedével volt nagyobb, mint 2017-ben. A rendőrségi rajtaütések során 253 frissen hamisított bankjegyet foglalt le, ami azt jelenti, hogy nem volt túl hatékony, ennél ugyanis lényegesen nagyobb, 5 649 volt azon törvénytelen úton készült bankjegyek száma, melyeket azt követően azonosítottak, hogy forgalomba hozták őket.

A Román Nemzeti Bank jelentéséből kiderül, hogy a lefoglalt hamis pénz összértéke meghaladta az 574 ezer lejt, 100 ezerrel több volt, mint az egy évvel korábban. 2018-ban 1 millió forgalomban levő bankóra 3,8 hamis jutott, tavalyelőtt ez az arány még csak 3,2 volt. A felfedezett hamis pénzt annak ellenére tudták forgalomba hozni készítőik, hogy elsöprő többsége silány minőségű volt, nem is polimerre, hanem gyantázott papírra nyomtatták.

A hamisítványok általában közönséges irodai fénymásolókkal, nyomtatókkal készülnek. A gyenge minőség jele az, hogy 2018-ban egyetlen darab hamis pénz sem ment át a bankok szűrőjén. Arra, hogy hamis bankjegyek a Román Nemzeti Bank pénztáráig jussanak, utoljára 2011-ben volt példa, akkor a BNR munkatársai füleltek le 33 olyan darabot, melyeket a boltok, cégek, bankok alkalmazottai, kiknek a kezei között milliók fordulnak meg, rendben levőnek találtak.

Miért pont a 100 lejest hamisítják a leggyakrabban?

A hamisítók kedvenc címlete a 100 lejes, ami logikus, mivel viszonylag sokat ér, ugyanakkor eléggé elterjedt, ellentétben a 200-, illetve az 500 lejessel, melyekkel fizetni feltűnő, tehát veszélyes. Tavaly 5 566 hamis százast foglaltak le, kétszázas azonban csupán 8, ötszázas pedig mindössze 2 akadt fenn a rostán. Egyes hamisítók szerint a 10-es is megéri a rizikót, ebből a címletből 28 darab hamisat találtak, 5- és 1 lejesből ellenben egyet sem.

Az elmúlt évtizedben a pénzhamisítás intenzitása éves szinten elég nagy ingadozásokat mutat. 2009-ben 3 125 nem eredeti bankjegyet találtak a hatóságok, rá két évre pedig már 5 707 darabot. Lehet, hogy 2013-re, az elhúzódó gazdasági válság már a hamisítók kedvét is elvette a munkától, tény, hogy abban az évben csak 1 184 hamis bankó akadt horogra. A rendszerváltás óta 1995-ben pörgött idehaza legmagasabb fordulatszámon a hamisítás, mikor is 45 ezer darab illegálisan készült bankjegyet vontak ki a pénzügyi forgalomból.

Magyarországon a hamisítás sokkal kisebb léptékű, mint nálunk. 2017-ben az anyaországban 1 millió forgalomban levő bankjegyre 1,5 hamis jutott, ami nemzetközi viszonylatban is kifejezetten jó mutató. Ebben minden bizonnyal nagy szerepe van annak, hogy a bankjegyek eredetiségét, az 1000 forintosokét is, gyakran boltokban, pénztárakban is ellenőrzik, ezért a hamisítványokat nehezebb és veszélyesebb forgalomba hozni, mint nálunk. A leggyakrabban hamisított magyar címlet a 10 ezer forintos.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?