Megvan költségvetés-kiigazítás tervezete: a legfontosabb minisztériumoktól vonnak el pénzeket

Közzétette a pénzügyminisztérium a költségvetés-kiigazítás tervezetét. Eszerint fontos minisztériumoktól vonnak el jelentős összegeket. Az önkormányzatok plusz összegeket kapnak. 

Bár Eugen Teodorovici pozitívnak próbálja beállítani a kiigazítás tervezetét, a számok mást mutatnak. A pénzelvonások az oktatási, az európai alapokért felelős és a kutatási tárcát fogják leginkább érinteni. A tanügyminisztérium költségvetését 1,03 milliárd lejjel, az európai alapokért felelős minisztériumét 681,9 millió lejjel, a kutatási tárca büdzséjét pedig 369,1 millió lejjel csökkentik a tervezet szerint. 

A szállításügyi minisztérium költségvetését 128,8 millió, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős tárcáét 243 millió, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumét 310,4 millió lejjel kurtítják meg, és 143,6 millió lejjel csökkentik a kormányfőtitkárság költségvetését is. 

A pénzügyminisztérium szerint biztosítottak a már megkezdett beruházásokra elkülönített összegek, viszont csökkentik a keretet azon intézmények esetében, amelyek nem használták fel kellő arányban a számukra kiutalt összeget. Nő a helyi önkormányzatoknak szánt összeg 4,4 milliárd lejjel. 

A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint a bruttó hazai termék 1031 milliárd lejre nőtt az eredeti költségvetés kidolgozásakor felbecsült 1022,5 milliárdhoz képest. Az átalakított büdzséből biztosítani tudják majd a nyugdíjakat és fizetéseket, valamint a környezetszennyezési adók visszafizetését is - teszi hozzá a minisztériumi közlemény. Ötszázmillió lejt az idén bekövetkezett természeti katasztrófák okozta károkra különítettek le. 

Eugen Teodorovici szerint a kiigazítással Románia be tudja tartani vállalását, miszerint betartja a 2,76%-os költségvetési hiánycélt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?