Harmadik világbeli módszerek Európában

Egyes vállalatok már a kis pénzű brazil és indiai fogyasztók szokásaihoz igazított módszerekkel próbálják megtartani egyre gyengébben eleresztett európai vásárlóikat.

A megszorítások immáron nem csupán a európai kormányokat, hanem a polgárokat is jellemzik - derül ki a Wall Street Journal cikkéből. Kevesebb drága fogyasztási cikket vásárolnak, a drágább kis boltok helyett a diszkontokat keresik fel és le kell mondaniuk a gyakori vendéglőbe járásról. hipermarket22

A változás a gazdaság szintjén hatással lesz a GDP növekedésére és a vállalatok üzletpolitikájára. A makroadatok megerősítik azt, amit az olyan vásárlóktól hallani, akik például elhalasztják tízéves autójuk cseréjét és lemondanak a nyári hét végi családi kiruccanásokról.

Az eurózóna fogyasztói bizalmi indexe a válság szaggatta 2009-es év óta nem látott mélységbe zuhant júliusban - derült ki az Európai Bizottság adataiból.

A fogyasztói kiadások Nyugat-Európában - az infláció és az árfolyamváltozások hatásának kiszűrésével - várhatóan 0,9 százalékkal mérséklődnek 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest, miközben az USA-ban 1,9 százalékkal nőhetnek. Franciaországban 0,2 százalékkal morzsolódtak le a fogyasztói kiadások a második negyedévben az elsőhöz képest, de még Németországban is 0,1 százalékos lecsúszást jegyeztek fel júniusban májushoz képest.

Búcsú a profittól

A Stoxx-600 indexben szereplő 180 európai tőzsdéken jegyzett cég második negyedéves nyeresége 12 százalékkal csökkent egy év alatt - összegezte a Thomson Reuters. Ennek hatásra az elemzők az elmúlt harminc napban 6,2 százalékkal vitték lejjebb harmadik negyedéves várakozásaikat.Hipermarket-Tesco

Az élelmiszer-kereskedelem tűnik az egyik legnagyobb vesztesnek. Az európai háztartások hagyományosan kétszer annyit költenek otthon fogyasztandó ennivalóra, illetve otthon elkészítendő ételek alapanyagára, mint az amerikaiak, ám a magas árak és a vékonyabb bukszák egyes országokban máris arra kényszerítették a fogyasztókat, hogy visszafogják élelmiszer-kiadásaikat.

A nyugat-európai fogyasztók idén várhatóan 2,7 százalékkal fogják vissza erre a célra fordított költésüket és áthelyezik vásárlásaik súlypontját a kemény diszkontot kínáló áruházakra. Vannak olyan kis boltok Franciaországban, amelyek 20 százalékos forgalomcsökkenésre panaszkodnak.

Csak semmi lazítás

A teljes ellátást kínáló nyugat-európai vendéglők forgalma 13 százalékkal esett 2007 és 2011 között, és további 3,5 százalékos csökkenés várható idén. Az elektronikus ketyerék kereslete még nő, de a mobilosok egyre többször váltanak szolgáltatót a kedvezőbb tarifacsomagok megszerzése érdekében.

Egyes cégek Indiában és Brazíliában bevált módszerekkel igyekeznek megfékezni a fogyasztás hanyatlását. Az Unilever például átcsomagolja áruit, kisebb pakkokat kínál egyeurós vagy egyfontos áron. {loadposition OTP}

A Danone, amelynek európai eladásai egy százalékkal csökkentek a második negyedévben, lecseréli tejtermékei évtizedek óta változatlan csomagolását, hogy azok kitűnjenek az egyre erősebb versenytársak portékái közül.

A kisebb jövedelmek miatt egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a fogyasztók feladják hagyományos márkahűségüket - magyarázza a helyzetet Daphne Kasreil, az Euromonitor elemzője. A takarékosság elve egyre inkább felülírja a hagyományos válogatási szempontokat.

Kimaradt?