Átfogó ellenőrző akció indult az állattartó gazdák körében

Kovászna megyében közel 300 állattartó gazdaságnál ellenőrzik, hogy betartják-e azokat a vállalásokat, amelyek alapján valamilyen típusú támogatásban részesültek. Amennyiben hiányosságokat találnak, egyrészt megbüntetik a gazdát, másrészt értesítik a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséget (APIA), amely megvonhatja az illető gazdaság állami szubvencióját – hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor.

A háromszéki Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője szerint a hatósági állatorvosok azt vizsgálják, hogy

  • az érintettek biztosítják-e a törvénybe foglalt gazdálkodási követelményeket,
  • betartják-e az állatjóléti előírásokat,
  • a megfelelő mezőgazdasági és környezeti szabályokat,
  • a valóságban is rendelkeznek-e azzal az állat létszámmal, amelyre támogatást igényeltek,
  • az állatoknak van-e azonosító fülszámuk,
  • nem-e használnak indokolatlanul antibiotikumokat vagy más gyógyszerkészítményeket,
  • ellenőrzik az állati eredetű élelmek feldolgozási körülményeit is.

Kovászna megyében 7 háromfős ellenőrző csapatot állítottak fel, amelyek szeptember 20-ig több mint 7.000 szarvasmarhát, 10.000 juhot, 200 kecskét és közel 2.000 sertést vesznek számba, illetve megvizsgálják, hogy tartásuk során a közel 300 gazdaság betartja-e a vonatkozó szabályokat. A háromszéki főállatorvos azt tanácsolja a gazdáknak, hogy a körzeti állatorvosok segítségével mihamarabb rendezzék a nyilvántartásokat, és gondoskodjanak állatállományuk megfelelő tartásáról, takarmányozásáról és jólétéről. 

Súlyos szabálytalanságok esetén magánszemélyek 600 és 1200 lej közti, jogi személyek esetében 2000 lejtől kezdődő pénzbeli bírságok mellett elveszíthetik minden állami támogatásukat, amelyre egyébként az elmúlt esztendőben több példa is volt. Minden szabálytalanságot jelentettek a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek (APIA), amely a jegyzőkönyv alapján eldönti, hogy az adott gazdától mekkora összegű támogatást von meg – figyelmeztet Sikó Barabási Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?