Az EB felszólítja Romániát, hogy hárítsa el az akadályokat a földgáz exportjának útjából

Az Európai Bizottság (EB) csütötökön kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött Romániának, amiért az nem törölte el a tagállamok közötti földgáz-kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat a belső földgázpiacra vonatkozó uniós szabályoknak megfelelően (az Európai Unió működéséről szóló szerződés 35. és 36. cikke; illetve az EB 2009/73-as irányelve). 

Az EB 2014 júliusában indoklással ellátott véleményt küldött a román hatóságoknak, mivel a nemzeti jogszabályok akadályokat gördítenek az áruk egységes piacon belüli szabad mozgása elé. Miután a Bizottság értékelte az energiatörvény Románia által elfogadott közelmúltbeli módosításait, úgy találta, hogy az továbbra is tartalmaz egy, a földgáznak elsősorban a román piacon való értékesítésére vonatkozó, az uniós jogot sértő kötelezettséget, tájékoztat közleményben az európai hatóság. 

Azzal, hogy arra kötelezi a romániai termelőket, hogy a hazai piacon való értékesítést részesítsék előnyben, a Bizottság meglátása szerint a jelenlegi jogi keret indokolatlan akadályokat állít a romániai gázexport elé, ezért felszólítja Romániát, hogy számolja fel ezen akadályokat, áll a közleményben. 

Romániának két hónap áll most rendelkezésére, hogy válaszoljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre. Amennyiben erre nem kerül sor, a Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Bíróság elé terjeszti az ügyet. 

Mindeközben Románia egyre nagyob mennyiségben importál gázat és elektromos energiát külföldről. Idén januárban például az import gáz mennyisége meghaladta az országos fogyasztás 23 százalékát. 2015 azonos időszakában ez a mennyiség még 3,46 százalék volt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?