Csúnyán cserbenhagyta alkalmazottait egy hirtelen bezárt kovásznai gyár

Kilátástalan helyzetbe került 74 Kovászna városi asszony azzal, hogy egyik pillanatról a másikra bezárt a TBW (Textile Blue Wash) nevű nadrággyár. A dolgozók egy hónapja maradtak munka és jövedelem nélkül.

A Kovászna megyei munkaerő-ügynökség (AJOFM) igazgatója, Kelemen Tibor elmondta, a Kovászna városi nadrággyár alkalmazottai június 27-én zárva találták a gyár kapuját és „belépni tilos” tábla fogadta őket. Mint kiderült, a brassói cég csődvédelmet kért, de az erről nem értesítették az alkalmazottakat, akik még napokig jelentkeztek a gyár bejáratánál, és bár dolgozni nem hagyták őket és személyes dolgaikat sem vehették el, jelenléti ívet vezettek. Az ügyben panaszt tettek a munkafelügyelőségen, rendőrségen és ügyészségen is.

A brassói TBW 2008-ban alakult, kovásznai gyárában bérmunkával dolgozott külföldi megrendelőknek. Jelenleg csődbiztos felügyelete alatt áll, így minden kifizetésről ő dönt. Bár a fizetések kiadása prioritást jelent, a bérek kiszámlázása elhúzódhat  - mutatott rá Ördög Lajos. A Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetője szerint a cég fegyelmi eljárással bontotta fel egyes alkalmazottai szerződését, ennek jogszerűségét a brassói munkafelügyelők vizsgálják.

A Kovászna megyei munkaerő-ügynökség vezetője, Kelemen Tibor elmondta, bonyolítja a helyzetet, hogy a cég székhelye Brassó megyében van, így az ottani hatóságok kell hogy eljárjanak az ügyben. Hozzátette: a cég kényszerszabadságra küldte alkalmazottait, ennek időszakára viszont ki kell hogy adja a béreik 75 százalékát, ám még a májusi fizetéseket sem folyósította.

A munkaügyi szakember szerint az ügy rendezését nehezíti, hogy a cég nem nyitott a párbeszédre. Az alkalmazottak nem kaphatnak munkanélküli státust, amíg a vállalkozás nem állítja ki az erre vonatkozó dokumentumokat, jelenleg az sincs, aki átvegye a felmondóleveleket. Aggasztó az is, hogy jelenleg Kovászna városban és környékén egyszerre nehéz 74 személynek új munkahelyet találni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?