Teodorovici beszélni akar a diákokkal az egyetem utáni itthoni munkavállalásról

A kormány "átlátható tárgyalást" folytat majd az egyetemisták képviselőivel a nekik járó utazási kedvezményekről - mondta vasárnap este Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki szerint azt is meg kellene kérdezni a diákoktól, "nem úgy lenne-e minden szempontból korrekt, hogy az egyetem elvégzése után néhány évig Romániában dolgozzanak?". 

A tárcavezető szerint az egyeztetésre ezen a héten fog sor kerülni. "Javasoltam, hogy legyen egy átlátható tárgyalás, lássák az emberek, miről beszélünk" - mondta Teodorovici az Antena 3 televízió műsorában. 

A miniszter szerint ugyanakkor azt is fel kellene vetni a tárgyaláson, hogy ha a kormány továbbra is támogatást és kedvezményeket nyújt a hallgatóknak, "nem úgy lenne-e minden szempontból korrekt, hogy az egyetem elvégzése után néhány évig Romániában dolgozzanak?". "A román állam nagyon sokat fektet a diákokba, hogy aztán nagy részük külföldre menjen dolgozni" - fogalmazott a tárcavezető, aki szerint egyetlen más európai országban sem történik ez így. 

Eugen Teodorovici a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának múlt heti ülését követően közölte, hogy "elvi szinten" megállapodtak a költségvetés-kiigazítás alapelveiben, és előterjesztették néhány intézkedés tervezetét. Az egyik az egyetemisták ingyenes vasúti utazását érinti. A tárcavezető szerint több módosítási változat szóba jöhet ennek kapcsán, például korlátozhatják az évente igénybe vehető ingyenes utazások számát, megszabhatják a kedvezményezettek felső korhatárát, vagy a tanulási eredményekhez köthetik az ingyenjegyek odaítélését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?