Eurostat: 1 év alatt 28 milliárd lejjel nőtt a romániai államadósság

Ha a GDP-hez arányítjuk, Románia államadóssága nem nőtt az idei év első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest, hanem éppen csökkent – derül ki az Eurostat friss jelentéséből. Míg 2018 első negyedévében az államadósság a GDP 34,6 százaléka volt, addig az idei év első negyedévében ez az arány 34,1 százalék. Ám ha a konkrét számokat nézzük, akkor láthatjuk, hogy míg 2018 első negyedévében az államadósság 301,76 milliárd lej volt, addig 2019 első negyedévében ez az összeg 329,39 milliárd lejre nőtt. A magyarázat a GDP-növekedésben rejlik.

Az Eurostat adataiból kiderül, hogy a GDP-arányos államadósság nem nagy Romániában, az Európai Unió 28 tagállamának átlagos GDP-arányos államadóssága az idei első negyedévben 80,7 százalékra emelkedett az előző negyedévi 80,0 százalékról. A gazdasági elemzők szerint ellenben az aggasztó, hogy a kormány nem a fenntartható gazdasági bővülést biztosító befektetésekre költi a kölcsönöket, hanem fizetésekre, nyugdíjakra.

Mi a helyzet Európában?

Nőtt a GDP-arányos államadósság az idei első negyedévben a tavalyi utolsóhoz képest az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált kimutatása szerint. Az idei első negyedévben az euróövezet 19 tagállamában 85,9 százalékon állt az átlagos GDP-arányos államadósság a 2018. negyedik negyedévi 85,1 százalék után.

Az Európai Unió 28 tagállamának átlagos GDP-arányos államadóssága az idei első negyedévben 80,7 százalékra emelkedett az előző negyedévi 80,0 százalékról. 2018 első negyedévéhez képest mindkét térségben, az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államadósság. Az euróövezetben 87,1 százalék, az EU-ban 81,6 százalék volt a GDP-arányos államadósság 2018 első negyedévében.

A legmagasabb GDP-arányos államadóssága Görögországnak volt az első negyedévben, 181,9 százalékos. A nagyságrendi rangsorban a második Olaszország volt 134,0 százalékkal, a harmadik Portugália 123,0 százalékkal, a negyedik Belgium 105,1 százalékkal és Ciprus 105,0 százalékkal. A legalacsonyabb arányt Észtország érte el 8,1 százalékkal, míg Bulgária 21,2 százalékkal a második és Luxembourg 21,3 százalékkal a harmadik legalacsonyabbat.

A tavaly negyedik negyedévihez képest az idei első negyedévben az EU 12 tagállamában nőtt és 13-ban csökkent a GDP-arányos államadósság, egy országban pedig, Németországban nem változott. A legnagyobb növekedést Belgiumban regisztrálták, 3,1 százalékpontosat, Cipruson 2,5 százalékpontosat, Írországban 2,0 százalékpontosat, Olaszországban pedig 1,9 százalékpontosat. A legnagyobb mértékben Svédországban csökkent a GDP-arányos államadósság az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest, 2,5 százalékponttal. Szlovéniában 2,3 százalékponttal, Hollandiában és az Egyesült Királyságban 1,5 százalékponttal, Bulgáriában pedig 1,4 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság az első negyedévben.

Az egy évvel korábbival, 2018 első negyedévével összevetve az idei első negyedévben öt uniós tagállamban nőtt a GDP-arányos államadósság, huszonegy tagállamban csökkent, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban pedig nem változott. A legnagyobb éves növekedés Cipruson volt, 12,2 százalékpontos, a második legnagyobb, 4,1 százalékpontos Görögországban, a harmadik Lettországban, 1,7 százalékpontos és 1,0 százalékpontos Olaszországban. A legnagyobb éves csökkenést Szlovénia érte el a GDP-arányos államadósságban, 7,6 százalékpontosat. Ausztria 4,4 százalékponttal, Hollandia 4,2 százalékponttal csökkentette GDP-arányos államadósságát az idei első negyedévben éves bázison. Magyarország a negyedik legnagyobb mértékű csökkentést érte el, 3,6 százalékosat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?