A jó adófizetőkből álló „fehér listát” állítana össze az adóhatóság

A jó adófizetőkből álló „fehér listát” állítana össze az Országos Adóhatóság (ANAF) a hatékonyabb adóbegyűjtést célzó intézkedéscsomag keretében.

Az elképzelések szerint egy hatástanulmányt követően adókedvezményeket biztosítanának azoknak a cégeknek, akik időben és hiánytalanul eleget tesznek adófizetési kötelezettségeiknek.

Ami az adóhátralékkal rendelkező cégeket illet, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter június 25-én mutatta be javaslatait. A tárcavezető szerint, az adós cég kérésére, a fizetésképtelenség esetében alkalmazotthoz hasonló tervet állítanának össze, amelyet felügyelet mellett betartva a cég kilábalhat az adósságból, és esetleg kedvezményeket is kaphat a büntetőkamatokat illetően. A projekt külön előírásokat tartalmaz aszerint, hogy a cégek egymillió lejnél kisebb, vagy egymillió lejnél nagyobb adósságot halmoztak fel.

A tárcavezető szerint a magánszektor lesz az intézkedés legnagyobb haszonélvezője. Az minisztérium adatai szerint a tavalyi év végén 31 állami vállalat adóssága meghaladta a 748 millió lejt és büntetőkamatai a 981,4 millió lejt (...), 2. 633 magántőkével működő társaság 12,9 milliárd lej adósságot halmozott fel (8,6 milliárd lej kamat), és 30 állami intézmény 71,7 millió lejjel tartozott az államnak (56 millió lej).

Ami az egymillió lejnél kevesebb adóssággal rendelkező adófizetők helyzetét illeti: 2018 végén 22.988 magánszemély (köztük PFA, II, IF vagy szabad foglalkozásúak) adóssága 698,9 millió lej volt (és 800 millió lej büntetőkamat). Emellett 285.322 magántőkével működő társaság 16,6 milliárd lejjel tartozott az államnak (9 milliárd lej kamat).

 

Kapcsolódók

Kimaradt?