Az idei első öt hónapban nagyot nőtt az építőipari termelés

Az idei első öt hónapban a nyers adatok szerint 23 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 14,5 százalék volt. A nyers adatok szerinti bővülés főleg az új építményeknek köszönhető, amelyek esetében 30 százalékkal nőtt a termelés, a karbantartási és javítási munkálatok esetében 9,6 százalékos növekedést jegyeztek, ugyanakkor a felújításoknál 1,6 százalékos volt a visszaesés.

Az épületek típusa szerint a nem lakóépületek mutatták a legnagyobb növekedést csaknem 40 százalékkal, a lakóépületeknél a munkálatok volumene 33 százalékkal nőtt, az ipari létesítményeknél 7,6 százalékos növekedést mértek. Májusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 25,5 százalékkal bővült a tavalyi ötödik hónaphoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 19,6 százalék volt.

Az építőipari termelés volumene az elmúlt két évben csökkent, tavaly 4,1 százalékos, míg 2017-ben 5,4 százalékos visszaesést jegyeztek az előző évekhez képest.

Kapcsolódók

Kimaradt?