Ipari termelés: Magyarország lekörözi Romániát

Májusban havi szinten nőtt az ipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban. Az Eurostat pénteken azt közölte, hogy áprilishoz képest  szezonális kiigazítással 0,9 százalékkal nőtt a májusi ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában, és 0,8 százalékkal bővült az Európai Unió 28 tagállamában. 

Áprilisban az előző havihoz képest az euróövezetben 0,4 százalék, az EU-ban 0,6 százalék csökkenést jegyeztek fel. Éves bázison az euróövezetben 0,5 százalékkal csökkent, az EU-ban 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban.

Áprilisban az euróövezetben 0,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés, az EU-ban pedig stagnált. A legnagyobb, 2,9 százalékos havi csökkenést Finnországban regisztrálták májusban. Romániában 1,9 százalékkal, Horvátországban pedig 1,7 százalékkal esett az ipari termelés májusban áprilishoz viszonyítva.

A legnagyobb, 4,4 százalékos havi növekedés Dániában volt, amelyet Írország követett 2,3 százalékkal, majd Franciaország 2,1 százalékkal. A legnagyobb, 5,1 százalékos éves csökkenés Málta ipari termelésében következett be májusban. Németországban 4,3 százalék, Romániában pedig 2,3 százalék volt az ipari termelés éves csökkenése májusban. Az ipari termelés legnagyobb éves növekedését sorrendben Dániában (12,5 százalék), Írországban (8,2 százalék) és Magyarországon (6,1 százalék) regisztrálták májusban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?