70-75 millió eurót hoznak Kolozs megyének a nyári zenei fesztiválok

A kolozsvári Untoldra idén 40 ezernél több külföldit várnak, négy nap alatt vátrhatóan 370 ezernél többen lesznek kíváncsiak a koncertekre. A vezető romániai fesztiválok közül tavaly a bonchidai Electric Castle fejlődött a leglátványosabban.

Jó éve volt tavaly a hazai gazdaságnak, s ez a fesztiválokra fokozottan igaz. A pénzügyminisztérium adatai szerint a legnagyobb zenei rendezvénynek, a kolozsvári Untoldnak 68,4 millió lej bevétele volt, 15,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A pénz nagy része jegyeladásból származik, de a szponzorizáció is szépen hoz a konyhára: a főtámogató Ursus és Kaufland 1-1 millió euró körüli összeggel száll be a buliba. A nyereség a bevételnél is nagyobb arányban nőtt, az eseményt szervező, 8 személyt foglalkoztató Untold kft. ugyanis 2017-ben még csak 4,3 millió lej profitot ért el, tavaly azonban már 7 milliót.

A vezető romániai fesztiválok közül tavaly az Electric Castle fejlődött a leglátványosabban. A bonchidai fesztivál bevételei 51,1 százalékkal nőttek, 26,9 millió lejre, aminek köszönhetően immár a második legnagyobb zenei rendezvény, megelőzve a tengerparti Neversea-t. Ez utóbbi szintén nagyot kaszált tavaly, bevételei 42,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, 25,3 millió lejt tettek ki.

Az Untold a résztvevők számát tekintve is lekörözi a konkurens rendezvényeket. A négy napon át tartó kolozsvári koncertekre 355 ezren voltak kíváncsiak. Ez körülbelül 100 ezer egyéni látogatót jelent, mivel ha valaki négynapos bérletet vett, akkor négy résztvevőként jelenik meg a statisztikában.

Az Electric Castle és a Neversea résztvevőinek a száma ettől lényegesen elmarad, mindkettőnek 210 ezer nézője volt. Bár az országon belül egyértelmű piacvezető, az Untold még messze van a legnagyobb magyarországi fesztivál, a Sziget léptékétől, annak ugyanis tavaly 565 ezer látogatója volt.

Idén csúcsokat dönt az Untold

Az idén ötödik alkalommal, augusztus 1. és 4. között megrendezésre kerülő Untoldon a szervezők több nézőre számítanak, mint a korábbi években, várakozásaik szerint legalább 370 ezren látogatnak majd ki a Sétatérre és a Cluj Arena stadionba. Úgy tűnik, hogy erre minden esély megvan, mivel június közepéig 70 ezer bérlet talált gazdára, s az érdeklődés továbbra is élénk.

A szervezők reményei szerint a külföldi látogatók száma is rekordot dönt majd, 40 ezernél is többen érkeznek majd. Nem kellenek látnoki képességek ahhoz, hogy valaki rekordszámú nézőt vizionáljon az idei Untoldra, hiszen a fellépők között van Robbie Williams, aki egymaga képes megtölteni egy stadiont. A kolozsvári fesztiválra a napijegy ára 57 euró, a bérlet pedig 169 euróba kerül. Aki szeretné testközelből látni a fellépő sztárokat, annak sokkal mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, egy VIP bérlet ára ugyanis 339 euró, amiért némi enni és innivaló is jár.

Sokat hoznak a Kolozs megyei gazdaságnak

Becslések szerint az Untold és az Electric Castle fesztiváloknak köszönhetően 70-75 millió euró folyik be Kolozs megye gazdaságába. A két fesztivál alatt kaszálnak a kocsmák, éttermek, gyorsétkezdék tulajdonosai, de a szállásadók is. Az Untold alatt szerencsésnek mondhatja magát az, aki 100 euróért tud szobát bérelni, 2-3 szobás lakásokat jóval 1000 euró feletti áron is kínálnak a fesztiválozóknak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?