Bővült a gazdaság, ám ehhez egyre kevésbé járulnak hozzá a befektetések

Az idei év első szemeszterében a GDP 5 százalékával bővült a gazdaság az előző év hasonló időszakához képest, ám ennek a növekedésnek a nagy százalékát a fogyasztás tette ki - tájékoztat az Országos Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Ziarul Financiar. A fogyasztás 65,5 százalékban járult hozzá a bővüléshez, miközben a befektetések mindössze 15,8 százalékban. A fenntartható gazdasági növekedéshez befektetésekre lenne szükség.

Hétfőn a statisztikai hivatal kiigazította szezonálisan kiigazított becslés alapján a júniusi előrejelzését. Továbbra is fenntartotta az 5 százalékos növekedést, ám csökkentette a befektetések hozzájárulását a gazdasági növekedéshez. A Transilvania Bank makrogazdasági elemzője, Andrei Rădulescu elmondta, az adatok szerint a lakossági fogyasztás ritmusa nőtt a kiigazítást követően a fizetésemeléseknek és a hitelpiacnak köszönhetően, ám a produktív beruházások csökkentek.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2019 első negyedévében a bruttó hazai termék becsült értéke 251,236 milliárd lej volt, ez 1,3 százalékos növekedést jelent 2018 negyedik negyedévéhez képest, és 5 százalékos növekedést 2018 első negyedévéhez viszonyítva. 

A pénzügyminisztérium az idei évre 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A nemzetközi pénzintézetek becslése szerint Románia 2019-es gazdasági növekedése 4% alatt lesz. Az Európai Bizottság a román GDP 3,3%-os, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3,1%-os, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 3,2%-os, a Világbank pedig 3,6%-os bővülésével számol.

Kapcsolódók

Kimaradt?