Májusban csökkent az országos nettó átlagbér

Májusban 3.101 lejre csökkent az országos nettó átlagbér, ez 14 lejjel kevesebb (-0,4%) mint egy hónappal korábban - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS). A legjobban az IT&C szektorban, leggyengébben a konfekcióiparban fizettek. 

A bruttó átlagbér 5.078 lej volt májusban, 0,5%-kal kevesebb, mint 2019 áprilisában. A legmagasabb nettó átlagbért, 6.946 lejt, a számítástechnika ágazatban regisztrálták, a legalacsonyabbat, 1.782 lejt, a konfekcióiparban. 

A legtöbb ágazatban a nominális nettó átlagbér kisebb volt májusban, mint az előző hónapban, mert áprilisban több szektorban alkalmi juttatásokat biztosítottak a húsvéti ünnepek okán.  A legnagyobb nettó bércsökkenést (-17,8%) a pénzügyi kiegészítő tevékenységek és a nyugdíjbiztosítás területén regisztrálták. A legnagyobb nettó bérnövekedést (+19,2%) a kőolaj- és gázkitermelésben érték el. 

Az állami szektorban az oktatásban 2,6 %-kal, a közigazgatásban 1,4%-kal, az egészségügyben 0,5%-kal kerestek többet az alkalmazottak az előző hónaphoz képest. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?