Nagy a hiány az államkasszában, progresszív adót rónának ki a különnyugdíjakra

Meg nem erősített források szerint vizsgálja a pénzügyminisztérium annak lehetőségét, hogy progresszív adót rójanak ki a különnyugdíjakra. Így szeretnék csökkenteni azt a terhet, amelyet a különnyugdíjak jelentenek a központi költségvetésre.

A Ziarul Financiar adatai szerint körülbelül 180 ezer személy (volt belügyi alkalmazott, a védelmi minisztérium kötelékébe tartozók, honatyák stb.) kap különnyugdíjat. Az öregségi járandóságon felül adott különnyugdíj körülbelül 6,6 milliárd lejébe került csak 2017-ben az adófizetőknek.

A pénzügyminisztérium keresi a lehetőséget arra, hogy a GDP 3 százalékára szorítsa az idei évi államháztartási hiányt. Jelenleg a központi költségvetésben 11 milliárd lejes hiány van. A minisztérium 7 milliárd lejt szeretne lefaragni a központi költségekből, hogy tartani tudja a 3 százalékos deficitet, ami azt jelenti, hogy a hiányt 4 milliárd lejre kell leszorítani meg nem erősített PSD-s információk szerint.

A különnyugdíjakon kívül felmerült az olyan szociális programokra elkülönített költségek lefaragása, mint az Első Iskolatáska. Idén a kormány 9,3 millió lejt irányzott elő erre a programra. Kilátásba helyezték, hogy néhány állami ügynökséget átszerveznek költségcsökkentés céljából. Meg nem erősített információk szerint a lépéseket a július végi költségvetés-kiigazításkor jelentik be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?