Az OTP makrogazdasági elemzője a BNR igazgatótanácsának tagja lett

„Nagyon örvendek, megtisztelő, ez egy komoly szakmai kihívás” - nyilatkozta a Maszolnak Bálint Csaba, az OTP Bank makrogazdasági elemzője, akit szerdán a parlament együttes ülésén a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsi tagjává választott. Bálint Csaba az igazgatótanács legfiatalabb tagja. Az RMDSZ részéről delegált közgazdász Nagy Ágnest váltja.

Az igazgatótanács tagjai: Florin Georgescu (első kormányzóhelyettes), Leonardo Badea (kormányzóhelyettes), Eugen Nicolăescu (kormányzóhelyettes), Bálint Csaba, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan Radu Ruşanu és Virgiliu Jorj Stoenescu. A jegybank elnöke továbbra is Mugur Isărescu maradt. Ellene mindössze tizenöten szavaztak. 

Múlt héten a Szociáldemokrata Párt (PSD) több törvényhozója - köztük Şerban Nicolae szenátor és Olguţa Vasilescu képviselő is - úgy nyilatkozott, nem szeretnék, ha Mugur Isărescu újabb mandátumot kapna a BNR élén. Hétfőn azonban mind Viorica Dăncilă PSD-elnök, mind a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) vezető Călin Popescu-Tăriceanu bejelentette, hogy Isărescut támogatják a jegybankelnöki tisztségre.

Szerdán a parlament a Költségvetési Tanács összetételét is jóváhagyta. A Költségvetési Tanács tagjai: George Georgescu, Bogdan Octavian Cozmâncă, Georgiana Camelia Creţan, Daniel Dăianu és Bogdan Sebastian Căpraru.

Kapcsolódók

Kimaradt?