Mit jelent valójában, hogy 1,4 százalékra nőtt az államháztartási hiány?

Az idei első öt hónapban a bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékára nőtt az államháztartási hiány, ez 14,7 milliárd lejes mínuszt jelent, 80 százalékkal nagyobb deficitet a múlt év azonos időszakához képest - tájékoztat a Ziarul Financiar.  Legutóbb 2011-ben volt hasonlóan magas az államháztartási hiány Romániában.

2019. január-május periódusában bár 11,6 százalékkal nőttek a bevételek (123 milliárd lej), a kiadások 16,3 százalékkal (138,5 milliárd lej) emelkedtek. Az év első 5 hónapjában a közalkalmazottak bére 24,6 százalékkal, a szociális kiadások (melynek tetemes része a nyugdíjak költségéből áll) 15 százalékkal kúsztak felfele az előző év azonos időszakához képest. Ha a kiadások és a bevételek tartják a jelenlegi ütemet, év végére 3,4 százalékos államháztartási hiánnyal nézhetünk szembe. A kabinet idén 2,76 százalékos államháztartási hiányra számít 5,5 százalékos gazdasági növekedés mellett.

Az ING Bank közgazdásza, Valentin Tătaru szerint nagyon nehéz lesz betartani a vállalásunk, hogy 3 százalék alatt tartsuk a költségvetési hiányt, figyelembe véve, hogy a kormány ígérete szerint szeptembertől 15 százalékkal fognak nőni a nyugdíjak. Így "szinte már magától értetődő", hogy a befektetésektől fognak elvonni pénzeket. Az idei év első felében 6,2 milliárd lejt fordított a kormány befektetésekre, 500 millió lejjel többet, mint tavaly. Tătaru az üzleti szférát érintő TVA-visszaosztások késleltetésére is számít. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?