Romániában nyomul az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő

A budapesti Corvin-negyedet megújító Futureal-csoport 40 millió eurós lakóparkot épít Bukarestben, s további beruházásokra készül.

Romániában terjeszkedik az egyik legnagyobb magyar ingatlanfejlesztő, a kelet-közép-európai viszonylatban is jelentős piaci szereplőnek számító Futureal. A vállalatcsoport első beruházása a Parcului20 névű lakópark, amely Bukarest északi részén, a Herăstrău park és a Szabad Sajtó Háza, az egykori Scânteia Ház közelében épül. A munkálatok idén fabruárban kezdődtek. A projekt értéke 40 millió euró, az utolsó lakásokat, a tervek szerint 2022-ben adják majd át. A lakóparkban tömbházak és ikerházak épülnek, melyekben 469 garzon, két-, három- és négyszobás lakás lesz, de 3000 négyzetméternyi zöldövezetet is kialakítanak.

A Futureal-csoport lakásokra szakosodott vállalata, a Cordia a közeljövőben további beruházásokba kezd Bukarestben, ahol még négy darab, 8 hektár összterületű telke van, s újabbak vásárlásán dolgoznak. “Több beszerzés van folyamatban, az országban ugyanis van potenciál, szükség van minőségi lakásokra. Hosszú távon szeretnénk Romániában építeni” – nyilatkozta a Business Magazin folyóiratnak Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

A magyar vállalat agresszíven kíván terjeszkedni a romániai piacon. “Az első körben 100 millió eurót szánunk beruházásokra, párhuzamosan több projekten tudunk dolgozni. Befektetéseinkkel a középosztályt célozzuk meg” – mondja Mauricio Mesa Gomez, a Cordia Románia igazgatója. A cégcsoport hazai tevékenysége valószínűleg nem fog a lakásépítésre korlátozódni, hiszen irodaházakkal és bevásárlóközpontokkal is foglalkoznak.

“A Cordia az előörs egy új piacon, utána lép be a Futureal (a cégcsoport kereskedelmi és üzleti célú beruházás diviziója – szerk.megj.). Egy lakáscélú beruházás lehet kicsi, azonban egy bevásárlóközpont vagy egy irodaház nincs hogy az legyen. Bárhol kezdhetsz néhány száz lakással, ellenben nem létezik olyan piac, ahol egy 5000 négyzetméteres irodaház elegendő” – nyilatkozta Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója, hozzátéve, hogy Romániában egyelőre nem vásároltak irodaháznak vagy plázának szánt telket, jelenleg elemzik a piacot.

A Futureal és a Cordia a beruházások helyszínének kiválasztásákor nagy jelentőséget tulajdonít az közlekedési infrastruktúrának, a megközelíthetőségnek, ingatlanjaikat előszeretettel helyezik metróállomások közelébe. A csoport Magyarország és Románia mellett Lengyelországban, Németországban és az Egyesült Államokban van jelen. A 2000-es évek elején, családi vállalkozásként indult vállalat mostanáig 3000 lakást és 100 ezer négyzetméternyi irodát épített.

A Futureal-csoport a kivitelezője a legnagyobb közép-európai városrehabilitációs projektnek, amelynek keretében a budapesti Corvin-negyedben egy leromlott ingatlanokból álló, rosszhírű városrész helyére modern, tetszetős társasházakból, irodaépületekből és bevásárlóközpontból álló ingatlanegyüttest húztak fel. Legnagyobb folymatban levő beruházásuk az Etele Páza, amely Budán a Kelenföldi Pályaudvar közelében épül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?