Túlórázik? A munkavállaló javára módosítanák a törvényt

Több pénzt kaphatnak azok a munkavállalók, akik túlóráznak – derül ki abból a törvénymódosító javaslatból, amelyet múlt héten nyújtottak be a parlamentbe. Ám ennek ára is van: kevesebb lesz a pihenőidő.

Megkeresésünkre Kudor Emese könyvelő foglalta össze a munkatörvénykönyvet módosító javaslat lényegét. A jelenlegi szabályozások szerint maximum 48 munkaóra engedélyezett egy héten, ezt azt jelenti, hogy egy héten maximum nyolc órát túlórázhatunk. A ledolgozott többletórákat a besorolási bér szerint fizeti ki a munkaadó, és ezzel egyidejűleg a következő 60 napban ki lehet adni a ledolgozott pluszórákat szabadnapként vagy szabadóraként. Ha a munkaadó nem tudja szabadnapként, szabadóraként kiadni a túlórákat, akkor kötelezően egy 75 százalékos pótlékot kell számolnia a pluszórákra.

A munkatörvénykönyv jelenlegi előírásai szerint egy héten, azaz hét egymást követő napon a munkavállalót megillett 48 óra (folytatólagos) szabadperiódus, azaz pihenőidő. Kudor Emese elmondta, a 48 óra pihenőidőnek nem kell kötelezően szombatra és vasárnapra esnie, ám ha a munkavállaló szombaton és vasárnap dolgozik, akkor jár neki a minimum 1 százalékos pótlék a hétvégi órákért (még úgy is, hogy a következő 60 napban megilleti a 2 napos pihenőidő).

„A törvényjavaslattal azt szeretnék, hogy ezt a heti 48 óra pihenőidőszakot 24-re csökkentsék, tehát nem lenne muszáj 48 egymást követő órát pihenőidőként kiadni, hanem csak 24 óra lenne kötelező. Azzal a feltétellel, hogy ezen a plusz munkanapon, ami így keletkezik, legtöbbet csak 8 órát dolgozhat az alkalmazott, és ezt a 8 órát 75 százalékos pótlékkal fizetik ki. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a most is engedélyezett 8 óra túlóra beleeshet a hétvégébe, a 48 órás pihenőidőszakba” - magyarázta Kudor Emese.

A könyvelő konkrét példával is élt. Pista bácsi hétfőtől péntekig reggel 8 órától délután 4 óráig dolgozik, és ha nem túlórázik, szabad a szombatja és a vasárnapja. A törvénymódosító javaslat értelmében ha szombaton is dolgozik 8 órát, akkor a munkaadójának kötelezően 75 százalékos pótlékkal kell kompenzálnia Pista bácsit az említett nyolc órára számolva, ám ebben az esetben Pista bácsinak nem jár 48 órás pihenőidő, hanem csak 24 óra.

Az is elképzelhető, hogy Pista bácsi hétköznapokon túlórázik, például 4 nap 10 órát dolgozik. Ekkor viszont a plusz órákat a besorolási bér szerint fizeti ki a munkaadó, tehát nem jár 75 százalékos pótlék a túlórákért. „A törvényjavaslat azt mondja, hogy Pista bácsi jobban jár, ha a plusz órákat szombaton dolgozza le, és akkor megkapja rá a 75 százalékos túlórapénzt. Mert ha hétköznapokon dolgozza le, akkor elesik a 75 százalékos pótléktól. Ha ellenben Pista bácsi a 75 százalékos pótlékot tarja szem előtt, akkor csak 24 óra pihenőidő jár neki” - magyarázta Kudor Emese.

A törvényjavaslat, amelyet a PNL nyújtott be a parlamentbe, jelenleg a képviselőházban van, a kérdésben a szenátus a döntő ház.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?