Londoni elemzők: lassulhat a középkelet-európai EU-gazdaságok növekedése

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg a második negyedévben is robusztus maradt a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési lendülete, de az euróövezeti problémák miatt ez a lendület az év második felében várhatóan lanyhulni kezd.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített júniusi térségi gazdasági hangulatindex (ESI) arra vall,  hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok átlagos éves növekedése a második negyedévben még mindig 4 százalék volt az első három hónapban mért 4,3 százalék után.

A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki saját súlyozott térségi ESI-indexét az Európai Bizottság havi adataiból levezetve. A Capital Economics londoni elemzői közölték: úgy tűnik, hogy a legfontosabb euróövezeti kereskedelmi partnergazdaságok folytatódó gyengesége máris érezteti hatását a régió feldolgozószektorában.

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságok gyáripari szektorai eddig sokkal jobb aktivitási adatokat produkáltak, mint amilyeneket az euróövezeti problémák alapján várni lehetett volna, de a legfrissebb felmérésekből következtethetően a térség immunitása nem tart már sokáig - fogalmaznak a ház londoni elemzői.

Kapcsolódók

Kimaradt?