Új, egységes hulladékilletéket fogadott el a Maros Megyei Tanács

A megyei tanácsosok a csütörtöki tanácsülésen hagyták jóvá a Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer keretében alkalmazott hulladékelszállítási illeték bevezetését.

Az új illetéket azoknak a magán- és jogi személyek kell fizetniük, akik olyan övezetben laknak, ahol elkezdődött vagy a következő időszakban beindul a szelektív hulladékgyűjtés, és ez az integrált, megyei hulladékgazdálkodási rendszer keretében valósul meg. Az illetékből származó bevételeket a következő szolgáltatások biztosítására fordítják:

  • kommunális hulladékok és egyéb hulladékok (ipari és intézményi kereskedelmi tevékenységekből eredő) elkülönített gyűjtése és szállítása,
  • zonális hulladék átrakó állomások üzemeltetése;
  • a kommunális és egyéb hulladékok válogatása / átrakása az SMID projekt keretében létrehozott infrastruktúrán keresztül;
  • a vegyesen gyűjtött hulladék kezelése a mechanikai és biológiai kezelőállomáson keresztül;
  • a kerelőszentpáli hulladéklerakó állomás fenntartása.

A csütörtökön elfogadott határozat értelmében 2019-ben a hulladékilleték értéke:

  • Városi háztartási fogyasztók esetében: 8,93 lej / fő / hó;
  • Vidéki háztartási fogyasztók esetében: 1,62 lej / fő / hó;
  • Jogi személyek esetében: 436,05 lej / tonna

Orvosi eszközök vásárlására szánt összegek

Két csütörtökön elfogadott határozattervezet is egészségügyi egységek modernizálására vonatkozik. Az egyik ilyen határozat az Egészségügyi Minisztérium által, a Dicsőszentmártoni Városi Kórháznak utalt 1.000.000 lej felhasználásáról rendelkezik. A határozat értelmében az összeget orvosi berendezések és eszközök vásárlására fordíthatja a kórház.

A második határozat keretében a marosvásárhelyi I. számú Fertőző Klinika számára hagyták jóvá egy lift beszerelését, illetve elfogadták a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit. A beruházás becsült értéke 674 000 lej.

Bővül a dicsőszentmártoni gyermekotthon

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz tartozó egyik családi típusú otthon épületének bővítéséhez szükséges beruházás elkezdését hagyta ma jóvá a Maros Megyei Tanács. A beruházás részeként a dicsőszentmártoni épületen (Plevnei utca 3. szám) belső felújítási munkálatokra kerül sor, de modernizálják és manzárdosítják is az épületet. Az építkezési engedély megszerzésének elengedhetetlen feltétele volt a Maros Megyei Tanács jóváhagyása. A gyermekvédelmi igazgatóság a következő időszakban hirdeti meg a versenytárgyalást a munkálatok kivitelezésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?