A Nemzetközi Beruházási Bank a zöld beruházások támogatását helyezi előtérbe


-A A+

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) régiós és magyarországi tevékenységének középpontjában a fenntartható, zöld beruházások támogatása áll majd, emellett a tagállamok közötti gazdasági kapcsolatok erősítésére koncentrál a jövőben - mondta Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatóságának elnöke a bank sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) egy multilaterális, kelet-közép-európai régióra koncentráló pénzintézet; a 329,61 millió euró befizetett tőke 45,52 százaléka származik Oroszországból, Magyarország részaránya 12,14 százalék, az uniós tagállamok részesedése 50,72 százalékot tesz ki.  A nemzetközi pénzintézet részvényesei között 9 állam van: Bulgária, Kuba, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Mongólia, Románia, az Orosz Föderáció, Szlovákia és Vietnam - sorolta Nyikolaj Koszov. Kifejtette: a nemzetközi fejlesztési bank hitelportfóliójában az EU-tagállamokba irányuló ügyletek 73 százalékot tesznek ki, míg az aktív tőkepiaci műveletek több mint 50 százaléka irányul az EU-tagállamokba. 

A bank eddig 9 országba nyújtott hiteleket, a hitelportfólió nagysága a 2017-es 664 millió euróról tavaly 753 millió euróra nőtt, az eszközérték 2017-ben 1,096 milliárd euró volt, tavaly év végére 1,194 milliárd euróra emelkedett, és azzal számolnak, hogy 2022-ig az eszközállomány 1,7 milliárd euróra nő a mostani 1,3 milliárd euróról - mondta.

Jozef Kollar, a bank első elnökhelyettese arról beszélt, hogy a bank tőkepiaci kibocsátásainak 70 százaléka a tagállamok közül az uniós országokban zajlott le, a bank minden országban tovább akarja folytatni a kötvénykibocsátásait. Elliott Auckland, a bank vezető elemzője szerint az NBB befektetési döntéseit az adott tagállam gazdasági fejlődése határozza meg. Megjegyezte: látható, hogy a tagállamok között a legkomolyabb gazdasági növekedésre jelenleg Magyarország és Románia képes. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X