Konferenciával zárult a CAPTION projekt Csíkszeredában

Az Értékünk az egészséges élelmiszer című konferenciával zárult szombaton Csíkszeredában a 2017-ben megpályázott CAPTION projekt, melynek célja erősíteni az Európai Unióba vetett bizalmat a mezőgazdasági termelők és a fogyasztók körében egyaránt. A rendezvényen előadó szakemberek kiemelték Székelyföld természeti előnyeit és kihasználási lehetőségeiket.

A konferenciát Cilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség ideiglenes igazgatója vezetője nyitotta meg, aki emlékeztetett a Székely termék tíz évvel ezelőtti levédésére. Jelenleg 136 ilyen védjeggyel ellátott terméket tartanak nyilván.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bizakodóan beszélt a jövőről, a Székelyföldön működő mezőgazdasági beruházásokról és tanfolyamokról, amelyek mind-mind a fejlődést szolgálják. Tamás Dezső, a program projektmenedzsere ezután bemutatta röviden a CAPTION keretében lezajlott tevékenységeket és eredményeket.

Felidézte, hogy e pályázat révén valósították meg a gazdákat hasznos információkkal ellátó E-learning tananyagot. Ezenkívül létrehoztak agrár-élelmiszeripari webshopot is, amely szélesebb körben történő értékesítési előnyöket biztosít. Megújították a szekelytermek.ro weboldalt, amelybe integráltak egy online agrár-élelmiszer platformot is.

„A termelőknek igyekszünk mindenben segíteni, ezért a projekt során egy arculati kézikönyv is készült a Székely termék védjegyről”- mondta Tamási Dezső. Ennek segítségével a Székely termék védjegyet használó termelők egységesen tudják a termékeik csomagolásán alkalmazni az arculati elemeket. Ezek mellett szerveztek még tájékoztató szemináriumokat is a gazdák számára a megpályázható uniós támogatásokról. A Nyílt nap a farmon program mezőgazdasági profilú középiskolás diákok számára kínált lehetőséget betekintést nyerni egy farm mindennapi életébe. A diákok pozitív visszajelzései nyomán látható volt, hogy mennyire fontos nemcsak a könyvekből tanulni, hanem megtapasztalni a valóságot is – részletezte Tamási.

A konferencia további részében Demeter László biológus tartott előadást, aki hangsúlyozta, hogy a természetesség nem föltétlenül jelenti az embermentes környezetet. „A jó biodiverzitás, a megfelelő élelmiszerek előállításának alapelve, hogy az adott környezet magas fajgazdasággal rendelkezzen. 2011 után Székelyföld 34 százalékát nyilvánították természetvédelmi területnek. Szerencsések vagyunk, hiszen a gazdák, termelők a környezeti adottságokra építhetnek” – mondta a szakember.

Szőcs Előd szakács és sportoló Egészségesen, amíg nem késő című kiselőadása során az egészséges táplálkozás előnyeit taglalta. Elmondása szerint azért szereti a helyi termelőktől származó termékeket és a székely nagymamák receptjeit, mert azok a hagyományokon alapulnak. „A helyi gazdáktól vásárolva jó minőséget kaphatunk, kiszűrhetjük a selejtet. Fontos a szezonalitásra is figyelni, azt fogyasztani, amit az év ad nekünk. A lefagyasztott élelmiszerek károsak, így jobban járunk, ha közelebb vagyunk a forráshoz” – mondta Szőcs Előd.

A továbbiakban Dr. Gyenge László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának adjunktusa beszélt a termékek bevizsgálásának követhetőségéről. A konferencián lehetőség volt a kérdezésre, párbeszédre is a szakemberekkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?