Lejtőn halad a Facebook szekere

Lecsúszott technológiai cégekben érdekelt milliárdosok Bloomberg által összeállított top 10-es listájáról a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, miután a társaság részvényének árfolyama csütörtökön a 20 dolláros szint alá is benézett, és a május közepi kibocsátás óta csaknem negyvenöt százalékot veszített értékéből.

A Facebook alapítójának vagyonát jelenleg 10,2 milliárd dollárra becsülik, ezzel 400 millió dollárral elmarad az SAS Institute társalapítója, James Goodnight mögött, aki jelenleg a tizedik a Bloomberg tech milliárdosok listáján.zuckerberg-stocks-facebook-ipo

A Wells Fargo private ban­king üzletágának ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor Zuckerberg most inkább a Facebook piaci részesedésének megtartása miatt aggódik, mint saját helyezésére a leggazdagabbak listáján. A portál részvényeinek árfolyama közel 45 százalékot esett a tőzsdei bevezetése óta, a múlt héten pedig a bevételnövekedés lassulásáról számolt be a cég.

Igaz, hogy a bevételei 32 százalékos emelkedéssel elérték az 1184 millió dollárt, ami kevéssel még az elemzői várakozásokat is felülmúlta, ám adózott eredménye 157 millió dolláros mínuszba csúszott.

Szakértők szerint a május óta a NASDAQ-on szereplő cég második negyedéves veszteségét nagyrészt a tőzsdére lépéssel kapcsolatos kiadások okozták: az elsődleges nyilvános forgalomba hozatal költségei 1,3 milliárd dollárt tettek ki. {loadposition OTP}

A Facebook hivatalos adatai szerint a hálózatot havi gyakorisággal használók száma immár 955 millióra nőtt, 29 százalékkal többen vannak, mint egy évvel ezelőtt, a naponta odalátogatóké pedig – közel egyharmados növekedéssel – elérte az 552 milliót.

Rohamléptekkel nő a hálózatra mobilkészülékekkel csatlakozó felhasználók száma is, ma már 543 millióan vannak azok, akik legalább havonta egyszer ilyen eszközzel facebookoznak.

A felhasználók számának növekedése viszont nagyon úgy tűnik, hogy kevés az üdvösséghez, hiszen a Facebook kapcsán nap mint nap tűnnek fel negatív hírek a piacon. A legfontosabb ezek közül – amelynek szerepe lehetett a csütörtöki jelentős zuhanásban is – az, hogy a múlt héten egyszerre három felsővezető jelentette be, hogy távozik a cégtől.

A Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint a három érintett közül Ethan Beard a partnerkapcsolatok kezeléséért felelt, Jonathan Matus és Katie Mitic pedig a marketingosztály élén állt a társaságnál.facebookwallpapers03 masolat

Nem használ a Facebook reputációjának az a napokban megjelent hír sem, amely szerint 83 millió hamis felhasználói profil működhet a közösségi oldalon a kimutatott látogatószám felfuttatásának elősegítése érdekében.

Emellett a cégről említést tett gyorsjelentésében a svájci UBS bankház is nem éppen pozitív összefüggésben: a jelentés az UBS profitcsökkenését jelentős részben azzal a 349 millió frankos veszteséggel magyarázta, amit a Facebook májusi tőzsdei debütálása okozott.

Kimaradt?