Az első négy hónapban csaknem 18 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Az első négy hónapban csaknem 18 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a növekedés 10,5 százalék volt.

A nyers adatok szerinti növekedés főleg az új építményeknek köszönhető, amelyeknél 25 százalékos növekedést jegyeztek fel. Az épületek típusa szerint a lakóépületek mutatták a legnagyobb növekedést csaknem 27 százalékkal, a nem lakóépületeknél a munkálatok volumene 20 százalékkal nőtt, az ipari létesítményeknél is 11 százalékos növekedést mértek.

Áprilisban az építőipari termelés volumene 33 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi év negyedik hónapjához képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 25,5 százalék volt. Márciushoz képest a kiigazított adatok szerint 6,2 százalékos volt az építőipari termelés növekedése.

A román építőipari termelés volumene az elmúlt két évben csökkent, tavaly 4,1 százalékos visszaesést jegyeztek az előző évhez képest, míg 2017-ben 5,4 százalékkal a teljesítmény.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?