Biomasszával fogják fűteni a borszéki középületeket

Közel 180 ezer euró értékű beruházásra készül a borszéki polgármesteri hivatal. Az EU-s alapokból finanszírozott átalakítások révén biomassza alapú fűtésrendszert építenek ki több középület számára. Az ezzel kapcsolatos támogatási szerződést a napokban írta alá Mik József polgármester a Vidéki Beruházások Ügynökség (AFIR) gyulafehérvári székhelyén. 

A jelenleginél sokkal költséghatékonyabb fűtésrendszer a polgármesteri hivatal épületét, a közeli orvosi rendelőket, az óvodát, a tűzoltó szertárat, illetve a kultúrotthont szolgálja majd ki. A megvalósítás során egy konténeres hőközpont fog épülni a polgármesteri hivatal udvarán, amelyben egy 500 kw-os kazán kap helyet az összes szükséges felszereléssel együtt. 

A hőközpont mellé egy tüzelőanyag tároló és épül majd, ebből történik a kazán automatikus táplálása is. A kazán faőrleménnyel fog működni, és a legmodernebb biztonsági rendszerekkel lesz ellátva. A középületek fűtéssel való ellátását földalatti, szigetelt pexál csövekkel fogják biztosítani, a rendszert glikollal fogják működtetni. 

A meglévő fűtési hálózat átalakítására nem lesz szükség, az új rendszert az épületek meglévő fűtésrendszereire csatlakoztatják. A pályázatot a Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoporthoz nyújtotta be az önkormányzat, összköltsége 178 092 euró, amelyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 144 183 euró, kivitelezési ideje 24 hónap. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?