Fél átlépni a határt a romániai tőke: alig fektetnek be külföldön a hazai cégek

Hozzánk képest még a bolgárok is nagybefektetők. A hazai vállalatok közvetlen külföldi beruházásainak összértéke az 1 milliárd eurót sem éri el. Magyarország külhoni befektetései megközelítik a 24 milliárd eurót.

Románia szinte minden gazdasági mutató tekintetében az utolsó előtti helyen tanyázik az EU-tagállamok rangsorában, azonban van egy terület, ahol még ezt az eredményt is sikerül alulmúlni, lévén, hogy Bulgária is megelőz bennünket. Ez a külföldi befektetések értéke, amely Románia esetében, a Román Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint, mindössze 737 millió euró.

Az összeg akkor is röhejes, ha csak az egykori szocialista országokat hasonlítjuk össze: nálunk még Bulgária és lényegesen nagyobb befektetőnek számít a maga 2,35 milliárd eurójával, az 1,3 milliós lakosságú Észtország pedig egyenesen Góliát hozzánk képest, 6,43 milliárd euróval.

A régió országai közül Lengyelországból áramlott a legtöbb tőke külföldre befektetések formájában, 25,87 milliárd euró, de Magyarország is jelentős beruházónak számít, 23,89 milliárd euróval. Románián kívül nincs olyan ország az egykori béketábor uniós tagjai között, melynek a külföldi befektetései ne haladnák meg az 1 milliárd eurót. A hazai tőke határon túli impotenciáját jól érzékelteti az a tény, hogy a román befektetések teljes értéke kisebb annál, amennyit magyar cégek ruháztak be Romániában, ez utóbbi ugyanis közel 1 milliárd euró.

A Digi a legnagyobb külföldi befektető

A Romániában bejegyzett cégek száma 80 ezer körül van, ezeknek csupán 0,5 százaléka fektetett be külföldön, 430 vállalat. A legnagyobb külföldi befektető a Digi/RCS-RDS csoport, melynek tulajdonosa a leggazdagabb romániai magyar, Teszári Zoltán. A Digi a magyar, az olasz és a spanyol piacon van jelen telekommunikációs szolgáltatásaival. Mivel határos Romániával, Magyarország kézenfekvő lehetőség a külföldi terjeszkedésben gondolkodó hazai cégek számára.

A kolozsvári székhelyű, kozmetikumokat gyártó Farmec Rt. hét külföldi mintaboltja közül az egyik Budapesten található, s ugyanott nyitott üzletet a konyhafelszereléseket forgalmazó KitchenShop. A cég olyannyira megtalálta a számítását a magyar fővárosban, hogy idén szeretnék ott megnyitni a második boltjukat.

A lakberendezési cikkeket forgalmazó Vivre 2013-ban nyitotta meg magyarországi webáruházát. A cég, melynek egyik társtulajdonosa egy erdélyi magyar üzletember, Vajda Nagy András, immár a bulgár, a szlovák, a szlovén, a cseh, a horvát és a görög piacon is jelen van, tavaly 3,5 millió darab terméket értékesített. A magyar piacon jelen van a legnagyobb hazai online kereskedő, az eMag is, mely a közelmúltban fuzionált egy anyaországi konkurenssel, az Extreme Digitallal, hogy közösen terjeszkedjenek Közép-Európában.

A bankszektor szintén egy erdélyi székhelyű cégnek köszönhetően kezdte meg a külföldi terjeszkedést. A legnagyobb hazai pénzintézet, a Transilvania Bank tavaly szerzett mintegy 20 millió euró értékű tulajdonrészt a moldáv Victoriabankban, s időközben növelte a tulajdonrészét.

A jelentős befektetők közé tartozik a besztercei székhelyű TeraPlast is. Az építőanyagokat gyártó vállalat 2017-ben 4,3 millió euróért vásárolt meg egy szerbiai gyárat, melynek technológiai fejlesztésébe aztán 11 millió eurót fektetett be. A Leskovacban működő üzemből a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Görögországba, Bulgáriába, Albániába és Magyarországra szállítanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?