Jó-e az nekünk, ha nem adóznak az informatikusok?

A számítástechnikai szakemberek az országos átlagbér duplájánál is többet keresnek, ráadásul nem fizetnek jövedelemadót. Az ágazat tavaly 4 milliárd eurót termelt, az adókedvezmény megvonása évi 50 millió euró pluszbevételt hozna az államnak.

Heves reakciókat váltott ki a politikai küzdőtéren és a versenyszférában egyaránt Ludovic Orbannak azon felvetése, hogy itt lenne az ideje megadóztatni az informatikusok bérét. „Minden jövedelmet meg kell adóztatni. Az adókedvezmények nem válhatnak privilégiumokká. Számomra nem elfogadható, hogy az informatikusok ne fizessenek jövedelemadót, főleg, hogy Romániában ők keresnek a legjobban” – jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt elnöke, hozzátéve, hogy pártja az „adózási semlegesség” híve.

A felvetés, némileg meglepő módon a nagyobbik kormánypárt részéről kapta a legenyhébb kritikát, Alexandru Petrescu telekommunikációs miniszter arra hivatkozva utasította el, hogy az informatikusok adómentessége jótékony hatású a gazdaságra.

Cătălin Drulă USR-s képviselő demagóg húrokat pengetve intézett kirohanást a tervezet ellen: „Amit Orban javasol, az egy új adó kivetése az informatikusok fizetésére. Igen, egy új adó, mivel 15 éven át nem létezett. (...) Mi lenne a következménye? Nem csak az informatikusok élnének rosszabbul, hanem sokan mások is, valószínűleg mindenki”. Az ellenzéki honatya arra nem tért ki, hogy egy marosvásárhelyi autószerelőt vagy egy nagykárolyi könyvelőt miért érintene hátrányosan, ha az informatikusok bérét éppúgy, mint minden más romániai munkavállalóét, megadóztatná az állam.

Traian Băsescu szerint ha az állam 10 százalékos jövedelemadóval terhelné a bérüket, az informatikusok tömegesen távoznának olyan államokba, ahol a jövedelmük adómentes lenne. Ha a prognózisnak volna bármiféle valóságalapja, akkor a haszonélvező Lengyelország lehetne, mivel Európában csupán három országban adómentesek az informatikusi bérek, ám Ukrajnába és Fehéroroszországba valószínűleg kevés hazai szakember költözne.

Az ágazat szakmai érdekvédelmi szervezete (ANIS), érthető módon, lévén, hogy a saját nyereségéről van szó, szintén a javaslat ellen emelt szót. „Arra kérjük a politikusokat, hogy mielőtt a bizonytalanságra utaló jelzéseket küldenek, tanulmányozzák figyelmesen a dinamikáját ennek az ágazatnak, melyet már eddig is súlyosan érintettek az előzetes hatástanulmány nélküli adóügyi módosítások” – olvasható az ANIS közleményében.  Az IT ipar tavalyi árbevétele kb. 4 milliárd euró volt, a GDP-nek a 2 százalékát tette ki.

Hányan nem adóznak?

Az informatikusokat 2003-ban, az Adrian Năstase vezette kormány mentesítette a jövedelemadó fizetése alól. A mentesség csak a programfejlesztő cégeknél bizonyos munkakörökben dolgozó alkalmazottakra vonatkozik. Romániában jelenleg kb. 100 ezer informatikai szakember dolgozik, adómentességet mintegy 30 ezer élvez.

Az ANIS számításai szerint a kedvezmény megszüntetése évi 50 millió euró pluszbevételt jelentene az államkassza számára, ám a szervezet azzal riogat, hogy a hazai IT ágazatot pont az adókedvezmény teszi nemzetközi összehasonlításban versenyképessé. Ez felettébb vitatható vélemény, lévén, hogy a szakemberhiány világméretű jelenség, s az informatikusok bére Romániában lényegesen alacsonyabb, mint Nyugat-Európában.

Ennyit keres egy informatikus

Idehaza az IT ágazatban dolgozók nettó átlagkeresete 6683 lej, ami jelenleg, jövedelemadó nélkül, 10 840 lej bruttót jelent. Ha megszűnne az adókedvezmény, s a munkáltató szinten akarná tartani a munkatársak bérét, ami, figyelembe véve a krónikus szakemberhiányt, logikus volna, akkor a bruttó összeg 11 681 lejre nőne, ez 7,7 százalékos többlet.

Az informatikai iparban a bér jelenti a munkáltató fő költségtételét, a teljes költségek tehát hasonló nagyságrenddel, 5 százalék körüli arányban nőnének. Ugyanakkor az ágazatot magas profitráta jellemzi, a cégek többsége számára minden bizonnyal könnyen elviselhető volna a személyi költségek növekedése.

Az RMDSZ nem támogatja Orban javaslatát

Az RMDSZ képviselőházi frakciója hétfői ülésén tárgyalt a javaslatról, s úgy döntött, nem támogatja – mondta el a Maszolnak Korodi Attila frakcióvezető. Az informatikusok egyelőre nyugodtan alhatnak, az aktuális törvényhozási ciklusban szinte biztosan nem fosztják meg őket az adókedvezménytől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?