Hivatalos: péntektől akár 500 lejt is kaphat egy rossz tévékészülékért


-A A+Elindult a háztartási gépek roncsprogramjának második kiadása, amelyre negyvenmillió lejt, a tavalyi összeg kétszeresét különítette el a kormány - közölte a kabinet csütörtöki ülésének elején Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő emlékeztetett: 2018-ban egy hét alatt elfogyott a programra előirányzott összeg, ezért döntöttek a keret bővítése mellett. A programra péntek reggeltől lehet jelentkezni ezen a weboldalon. A környezetvédelmi minisztérium által közzétett útmutató szerint idén mosogatógépet és televíziót is lehet vásárolni a háztartási gépek roncsprogramja keretében.

A roncsautóprogram mintájára kidolgozott kezdeményezés révén az érdekeltek idén is értékutalványra válthatják régi típusú háztartási eszközeiket, és az így kapott vouchert energiatakarékos gépek vásárlására használhatják.

A tervezet értelmében egy A++ energiahatékonysági besorolású mosógép megvásárlása esetén 200 lejes, az A+++-osért pedig 300 lejes értékutalvány jár. Az A++-os mosogatógépek esetében 300 lej, míg az A+++ energiahatékonyságúak esetében 400 lej értékű a kedvezmény.

A légkondicionáló berendezések vásárlásakor (akár A++, akár A+++ kategóriába tartoznak) 400 lejes értékjegy jár. Az A++ energiahatékonysági besorolású hűtőszekrényekért és fagyasztóládákért 300 lejes, az A+++-osokért 400 lejes vouchert adnak. Az A kategóriás televíziók megvásárlásakor 200 lejes, az A+ besorolásúak esetében pedig 500 lejes értékutalvány jár.

A program keretében nyújtott támogatásokra a részt vevő üzleteknél (beleértve az online áruházakat is) kell jelentkezni, a régi háztartási eszközt az új átvételekor kell majd leadni. A háztartási gépek roncsprogramját tavaly indították el először, 20 millió lejes költségvetéssel. Idén 40 millió lejt szán rá a kormány.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X