Az első negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés


-A A+

Az idei első negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint a növekedés 1,2 százalék volt. A nyers adatok szerinti bővülés a feldolgozóiparnak volt köszönhető, amelynek termelése 1,2 százalékkal emelkedett, illetve a nyersanyagok kitermelése is 0,3 százalékkal nőtt.

Ugyanakkor márciusban a nyers adatok szerint az ipari termelés 0,2 százalékkal csökkent a tavalyi év harmadik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint viszont 1,4 százalékkal nőtt.

A statisztikai intézet szintén a héten közölte, hogy az új ipari megrendelések 5,6 százalékkal nőttek az idei első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten, márciusban 2,4 százalékkal bővültek éves összevetésben. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az idei első negyedévben 6,6 százalékkal emelkedett.

Tavaly egész évben a román ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, amit leginkább a feldolgozóipar serkentett. 2017-ben az ipari termelés 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X