Román export: a multik nélkül egy szinten állnánk Ecuadorral és Kambodzsával


-A A+Csak két olyan hazai kézben levő vállalat van az egész országban, amely tavaly 100 millió eurónál valamivel nagyobb értékben adott el külföldön termékeket, egyikük nagybányai.

Románia nem teljesít valami fényesen a kivitel terén, s ha a multinacionális vállalatok egyik napról a másikra kivonulnának az országból, az export szinte megszűnne. Az Országos Statisztikai Hivatal a közelmúltban tette közé a legnagyobb exportőrök listáját, ami lesújtó képet fest a belföldi tőke teljesítményéről.

Az 50 legnagyobb exportőr között egyetlen hazai kézben levő vállalat van, a 49. helyen álló Aramis Invest. A nagybányai bútorgyár tavaly 220 millió euró értékű árút értékesített külföldön, fő megrendelője az IKEA volt. A cég ugyanakkor importőrként is jelentős, tavaly 500 millió lej értékben hozott be termékeket és alapanyagokat.

„Idehaza még a matracokba való rugót sem lehet beszerezni” – nyilatkozta Alexandru Griguță, az Aramis Invest vezérigazgatója. Bagoly Miklós Levente, a háromszéki Pro Wood faipari klaszter elnöke nem csodálkozik ezen, elmondása szerint a román kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt rövidesen a deszkát is külföldről fogják venni a hazai bútorgyártók, mert olcsóbb lesz.

Hat erdélyi cég a listán

A Top 100-ban az Aramis Invest mellett csupán két hazai tőkével működő cég van: az Oltchim Râmnicu Vâlceaból és a nagyszebeni Compa. Előbbi vegyipari termékeket, utóbbi autóalkatrészeket gyárt. Döbbenetes adat, hogy az országban csupán két olyan hazai tulajdonú cég van, melynek kivitele tavaly elérte a 100 millió eurót, a Compa csupán megközelítette ezt az értéket.

A statisztikai hivatal elkészítette a legnagyobb hazai tőkéjű exportőrök ranglistáját is. Az Aramis és a Compa mellett a listán csak négy erdélyi vállalat szerepel: a besztercei RAAL, a máramarosi Taparo és Plimob, valamint a gyulafehérvári Apulum. A RAAL gépjárművekbe való hűtőket gyárt megrendelésre, olyan nagyvállalatoknak, mint a John Deere és a Class. A két máramarosi cég bútorgyártó, az Apulum pedig porcelántárgyakat állít elő, fő megrendelője szintén az IKEA.

Csökken a belföldi tőke részaránya

A kivitelben nem is annyira a struktúrája az aggasztó, hanem az, hogy a belföldi tőke részaránya folyamatosan csökken a multikkal szemben. 2014-ben még a romániai tőke adta a kivitel 30 százalékát, ám tavaly ez az arány már csak 27 százalék volt. A vizsgált időszakban a kivitel euróban számított értéke 15 százalékkal lett nagyobb, a növekedést tehát nagyrészt a multik generálták.

Idén valószínűleg a hazai tőke hozzájárulása a kivitelhez tovább csökken majd, mivel a legnagyobb exportőrök közé tartozó Automobile Dacia és a Ford Románia is rekordszintre növelte a termelését az év első hónapjaiban, aminek zömét külföldön értékesítik.

2018-ban a kivitel értéke 67,73 milliárd euró volt, aminek közel a felét gépjárművek és alkatrészek tették ki. Romániai jelenleg a világ 40. legnagyobb exportőre. A multik hozzájárulása nélkül az exportunk kb. 18 milliárd eurót tenne ki, amivel a 70.-71. helyen állnánk, egy szinten Ecuadorral és Kambodzsával.

Pengő Zoltán

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X