Román export: a multik nélkül egy szinten állnánk Ecuadorral és Kambodzsával

Csak két olyan hazai kézben levő vállalat van az egész országban, amely tavaly 100 millió eurónál valamivel nagyobb értékben adott el külföldön termékeket, egyikük nagybányai.

Románia nem teljesít valami fényesen a kivitel terén, s ha a multinacionális vállalatok egyik napról a másikra kivonulnának az országból, az export szinte megszűnne. Az Országos Statisztikai Hivatal a közelmúltban tette közé a legnagyobb exportőrök listáját, ami lesújtó képet fest a belföldi tőke teljesítményéről.

Az 50 legnagyobb exportőr között egyetlen hazai kézben levő vállalat van, a 49. helyen álló Aramis Invest. A nagybányai bútorgyár tavaly 220 millió euró értékű árút értékesített külföldön, fő megrendelője az IKEA volt. A cég ugyanakkor importőrként is jelentős, tavaly 500 millió lej értékben hozott be termékeket és alapanyagokat.

„Idehaza még a matracokba való rugót sem lehet beszerezni” – nyilatkozta Alexandru Griguță, az Aramis Invest vezérigazgatója. Bagoly Miklós Levente, a háromszéki Pro Wood faipari klaszter elnöke nem csodálkozik ezen, elmondása szerint a román kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt rövidesen a deszkát is külföldről fogják venni a hazai bútorgyártók, mert olcsóbb lesz.

Hat erdélyi cég a listán

A Top 100-ban az Aramis Invest mellett csupán két hazai tőkével működő cég van: az Oltchim Râmnicu Vâlceaból és a nagyszebeni Compa. Előbbi vegyipari termékeket, utóbbi autóalkatrészeket gyárt. Döbbenetes adat, hogy az országban csupán két olyan hazai tulajdonú cég van, melynek kivitele tavaly elérte a 100 millió eurót, a Compa csupán megközelítette ezt az értéket.

A statisztikai hivatal elkészítette a legnagyobb hazai tőkéjű exportőrök ranglistáját is. Az Aramis és a Compa mellett a listán csak négy erdélyi vállalat szerepel: a besztercei RAAL, a máramarosi Taparo és Plimob, valamint a gyulafehérvári Apulum. A RAAL gépjárművekbe való hűtőket gyárt megrendelésre, olyan nagyvállalatoknak, mint a John Deere és a Class. A két máramarosi cég bútorgyártó, az Apulum pedig porcelántárgyakat állít elő, fő megrendelője szintén az IKEA.

Csökken a belföldi tőke részaránya

A kivitelben nem is annyira a struktúrája az aggasztó, hanem az, hogy a belföldi tőke részaránya folyamatosan csökken a multikkal szemben. 2014-ben még a romániai tőke adta a kivitel 30 százalékát, ám tavaly ez az arány már csak 27 százalék volt. A vizsgált időszakban a kivitel euróban számított értéke 15 százalékkal lett nagyobb, a növekedést tehát nagyrészt a multik generálták.

Idén valószínűleg a hazai tőke hozzájárulása a kivitelhez tovább csökken majd, mivel a legnagyobb exportőrök közé tartozó Automobile Dacia és a Ford Románia is rekordszintre növelte a termelését az év első hónapjaiban, aminek zömét külföldön értékesítik.

2018-ban a kivitel értéke 67,73 milliárd euró volt, aminek közel a felét gépjárművek és alkatrészek tették ki. Romániai jelenleg a világ 40. legnagyobb exportőre. A multik hozzájárulása nélkül az exportunk kb. 18 milliárd eurót tenne ki, amivel a 70.-71. helyen állnánk, egy szinten Ecuadorral és Kambodzsával.

Pengő Zoltán

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?