Digitális pénztárgépek: több mint négymillió lejre bírságolt az ANAF szabálysértés miatt

Csaknem egy hónap alatt több mint négymillió lej értékben szabtak ki bírságot az adóügyi ellenőrök az elektronikus naplós pénztárgépekkel kapcsolatos jogszabályok megszegése miatt – tájékoztat közleményében az adóhatóság (ANAF).

Március 15. és április 11. között országszerte összesen 3339 cégnél ellenőrizték a digitális pénztárgépek meglétét és használatát. 450 esetben figyelmeztettek az ellenőrök, 686 esetben pedig bírságot szabtak ki, 4,12 millió lej értékben.

Tizenöt cég tevékenységét felfüggesztették, tizenkét vállalkozásnál az elektronikus naplós pénztárgépek nem megfelelő használata, három másiknál pedig zárjegy nélküli termékek forgalmazása miatt.

A figyelmeztetéseket 87 százalékban olyan cégek kapták, amelyek még nem szerezték be az új pénztárgépet. Az adóhatóság közleményében figyelmeztet, hogy az észlelt mulasztások pótlására megszabott határidő lejárta után az ellenőrök 10 ezer lejig terjedő bírsággal büntethetik azokat a cégeket, amelyek nem orvosolták a problémát. A bírság mellett lefoglalhatják a cég bevételét és felfüggeszthetik a kereskedelmi tevékenységét az új pénztárgép beszerzéséig.

Az adóhatóság az elkövetkező időszakban is folytatja az ellenőrzéseket.

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember elsejétől, a kisvállalkozóknak november elsejétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?