Könnyítést kaptak azok, akik rendezni akarják beltelkük jogi helyzetét

Döntő házként megszavazta a képviselőház az RMDSZ-nek azt a törvénykezdeményezését, amely gyakorlatilag eltörli a határidőt a beltelkek tulajdonjogának tisztázási folyamatában.

A keddi szavazás előzménye, hogy tavaly júliusban, szintén az RMDSZ kezdeményezésére, egy átláthatóbb törvényes keretet sikerült elfogadtatni az parlamentben, amely szerint könnyített eljárásban szerezhetik meg a birtokleveleket belterületekre az állampolgárok.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető a szavazást követően elmondta, az eddig hatályban levő törvények értelmében könnyített eljárásban 2018 decemberéig nyújthatták be kérelmeiket az érintettek a beltelkeik tulajdonjogviszonyának rendezésére. A keddi szavazást követően már nem kötik határidőhöz a telekelést, így könnyített eljárással bármikor telekelhetnek az állampolgárok.

A tervezetet Tánczos Barna és Császár Károly szenátorok dolgozták ki azt követően, hogy az RMDSZ számtalanszor felhívta a figyelmet az ebben a folyamatban tapasztalt nehézségekre, és több módosító javaslatot dolgozott ki és fogadtatott el a parlamentben az ügyintézés könnyítésére. A kedden elfogadott javaslatról itt írtunk részletesen.

A törvény a hivatalos közlönyben történő megjelenését követően lép hatályba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?