Hallgatólagosan elfogadta a szenátus a lejalapú hitelek kamatait módosító jogszabályt

A szenátus hallgatólagosan elfogadta hétfőn a május 2-án életbe lépett 2019/19-es sürgősségi kormányrendeletet, amely módosítja a változó kamatlábú lejalapú kölcsönök törlesztőrészletének megállapítását szabályozó jogszabályokat.

A kormányrendeletet április 27-éig kellett volna megtárgyalnia a szenátusnak.

A 2019/19-es sürgősségi kormányrendelet szerint „a nemzeti valutában nyújtott hitelek esetében a kamat kizárólag egy bankközi tranzakciókból számított referenciaértékből áll, amelyhez a hitelező a szerződés teljes időtartama alatt bizonyos rögzített árrést adhat hozzá. A változó kamatozású, lejben nyújtott kölcsönökre vonatkozó referenciaértéket minden munkanapon közzéteszik a Román Nemzeti Bank (BNR) honlapján. A referenciaértéket minden negyedév végén kell kiszámítani az előző negyedévre meghatározott napi kamatlábak számtani középarányosaként, amelyet az egyes hitelintézeteknek a következő negyedévben kell alkalmazniuk”.

Jóllehet április 6-án a felsőház gazdasági bizottsága megszavazta Daniel Zamfir bizottsági elnök javaslatát, amely szerint a lejalapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) új, tranzakciókon alapuló kiszámítása nyomán eredményezett mutató a jelenleg már folyamatban lévő hitelszerződésekre is érvényes lesz, ezt nem veszik figyelembe – a hallgatólagos elfogadást követően a módosító javaslat a kormány által előterjesztett eredeti formában kerül a képviselőházba.

A jogszabályról a képviselőház hoz végleges döntést.

Kapcsolódók

Kimaradt?