Teodorovici: május végéig visszafizetik a környezetvédelmi bélyegilletékeket

Május végéig visszakapják a járművek forgalomba helyezésekor befizetett környezetvédelmi bélyegilletékeket a gépkocsi-tulajdonosok, és az Országos Adóhatóságnak (ANAF) addig ki kell állítania ehhez az összes szükséges adóhatósági határozatot – jelentette ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter vasárnap a Hunyad megyei Lupényban.

„Hétfőn ellenőrzést végzek az adóhatóságnál. Május hónap folyamán vissza kell fizetnünk a környezetvédelmi illetéket. A pénzek ki vannak utalva, nem lesznek gondok” – mondta Teodorovici.

A sajtó azon kérdésére, hogy az adóhatóságnak van-e pénze az illetékek visszafizetésére, Teodorovici azt válaszolta, hogy az összegeket a pénzügyminisztérium biztosítja.

„Az ANAF alkalmazottai végezzék a dolgukat. Nekünk, a minisztériumnak pedig az a dolgunk, hogy az alapokat kiutaljuk mind a Környezetvédelmi Alapnak, mind az ANAF-nak. A pénzügyi részt a pénzügyminisztérium biztosítja, az ANAF pedig hajtsa végre a kifizetéseket május végéig” – szögezte le a pénzügyi tárca vezetője.

A környezetvédelmi bélyegilletéket 2013-ban vezették be, miután az európai bíróság az azt megelőző valamennyi, a gépkocsik forgalomba íratására kivetett adófajtát törvénytelennek, a szabadpiaci elvekkel ellentétesnek találta. A román kormány 2007 óta vezette be sorban az első forgalomba helyezési, majd a környezetszennyezési, illetve gépjárműilletéket. A környezetvédelmi bélyegilletéket 2017 februárjában szüntették meg európai nyomásra, és bejelentették, hogy peren kívül mindenkinek visszafizeti a begyűjtött összeget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?