Felfrissítenék a város közösségi életét a sepsiszentgyörgyi fiatalok

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a kolozsvári PONT Csoporttal együttműködve szólította meg a sepsiszentgyörgyi fiatalokat és a város közösségi életének felfrissítésére vártak tőlük terveket, ötleteket. A kezdeményezés a részvételi költségvetés elvét követi: a város lakóit vonja be a döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehetne optimálisan elkölteni a helyi költségvetés egy részét. 

A Com`ON Sepsiszentgyörgy program esetében fiatalokból álló informális – azaz jogi háttérrel nem rendelkező– csoportosulások által benyújtott, majd a lakosság által megszavazott kezdeményezések támogatásban részesülnek. A sepsiszentgyörgyiek a www.comonsepsi.rooldalon tanulmányozhatják a fiatalok ötleteit és szavazhatnak rájuk május 20-ig, majd ennek nyomán az első 30 kezdeményezés egyenként legfeljebb 2 500 lejes támogatásban részesül.  

A Com`ON Sepsiszentgyörgy programba 200 fiatal 62 kezdeményezést nevezett be, többek között újragondolták a sepsiszentgyörgyi tereket, újszerű témákat és kezdeményezéseket próbálnak a köztudatba vinni, mások a felnőtté válási folyamattal foglalkoznak, egyéni történetek mentén mutatják fel Sepsiszentgyörgy változatosságát, multikulturalitását, illetve vannak, amelyek a távolban élő és itthon maradt sepsiszentgyörgyiek kapcsolatának erősítését szeretnék támogatni. 

A sepsiszentgyörgyi fiatalokat kiemelten érdekli a környezetvédelem, hiszen a benevezett ötletek között nagyon sok a környezettudatos életmódra vonatkozik, de vannak, amelyek az egészséges életmódra buzdítanak, mások pedig a szabadidő eltöltésével, a gyerekneveléssel, sporttal és zenével foglalkoznak. 

A sepsiszentgyörgyi fiatalok több rendezvényt is szerveznének, így utcazenei koncerteket, diáktalálkozót, retro-pikniket, közös táncolást az egész családnak egy teljes hónapig. Mások az Erzsébet parkban zenélő falat és könyvespolcokat hoznának létre, de javasolnak guruló könyvtárt, mezítlábas tanösvényt, vízszintes mászófalat, ugróiskolát önerősítő szavakkal is. A sepsiszentgyörgyi fiatalok terveznek továbbá közösségi teret hajléktalanoknak, turisztikai applikációt a város virtuális térképével, kiszíneznének közösségi tereket, felújítanának játszótereket, illetve előadásokat tartanának környezettudatos életmódról, a pénzügyi intelligencia fejlesztéséről, gyereknevelésről is. 

„A Com’ON Sepsi eddig azt mutatta meg, hogy nem valós az az állítás, miszerint a fiatalokat nem érdekli saját városuk. Tenni akarnak érte, és vállalják saját ötleteik megvalósítását is, hiszen 62 érdekes ötlet érkezett be. Most pedig a szentgyörgyieken a sor, hogy eldöntsék, melyeket szeretnék látni megvalósulni a gyakorlatban is" – mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint fontos, hogy a mai tizenéveseket bevonják a város életébe, együtt cselekvésre ösztönözzék és ezzel megvédjék őket az elmagányosodástól, és frissítsék a város közösségi életét. 

„Nagyon örülünk, hogy ilyen sok kezdeményezés érkezett be a Com'ON Sepsiszentgyörgyre! A sepsiszentgyörgyi fiatalok szeretnének részt venni közösségük életében, és alig várjuk, hogy megvalósulni is láthassuk az ötleteiket” – mondta Balázsi-Pál Ágnes, a PONT Csoport ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?