Innovatív megoldásokban az élen: Erdélyben összpontosulnak Románia okos városai

Egyre több hazai településen lehet online befizetni a helyi adókat, interneten keresztül igényelni engedélyeket, mobiltelefonon figyelni, hol van szabad parkolóhely, s át is utalni a parkolójegy árát. A legtöbb okos város Erdélyben található.

Negyvenöt olyan település van az országban, mely az urbanisztikában okos város gyűjtőnéven emlegetett, csúcstechnológiák alkalmazásán alapuló innovatív megoldásokkal igyekszik emelni az ott lakók életminőségét, derül ki a Vegacomp Consulting elemző és tanácsadó cég Scanning Smart City in Romania March 2019 című tanulmányából.

Kisváros is szerepel a listán

A jelentés készítőinek 330 működő vagy előkészítő fázisban levő projektről van tudomásuk, amelyeknek több mint kétharmadát erdélyi városokban ültették/ültetik gyakorlatba. Az legaktívabb ezen a téren Gyulafehérvár, ahol 103 innovatív megoldás próbálja megkönnyíteni a lakosság életét. Brassóban 20, Temesváron 19, Aradon 18, Kolozsváron 16, Nagyszebenben 13, Nagyváradon pedig 12 okos város megoldás működik.

A csúcstechnológiát az életminőség emelésére használó települések között nem csupán prosperáló nagyvárosok vannak, hiszen szerepel a listán többek között Vajdahunyad, Dicsőszentmárton, Petrozsény, Szinérváralja, Déva, Torda, Resicabánya, Szászrégen és Felek is. Ez utóbbi egy 12 ezer lakosú, Szeben megyei városka, ahol az okos város projektek száma 12, ugyanannyi, mint Nagyváradon. Az okos város megoldásokat alkalmazó települések lajstromában egyetlen székelyföldi sem szerepel. Az innovativitás terén Bukarestet két erdélyi város, Gyulafehérvár és Brassó is megelőzi.

Ilyen egy okos város

Az okos város, angolul smart city, fogalmának nincs pontos meghatározása, a legtöbb modellben azonban közös, hogy adatkommunikáció és ultramodern eszközök segítségével próbálja hatékonyabbá és elérhetőbbé tenni a szolgáltatásokat, csökkenteni a bürokráciát. Idehaza a közlekedéssel kapcsolatos megoldások a legnépszerűbbek. Ezek közé tartozik az okos parkolás, ami azt jelenti, hogy egy településen telefonos alkalmazáson és köztéri digitális kijelzőkön lehet nyomon követni, hol vannak szabad parkolóhelyek, s ezekért telefonon keresztül is lehet fizetni.

Szintén ide tartozik a forgalomirányítás a gépjárműforgalom intenzitásához alkalmazkodó jelzőlámpák segítségével, a legközelebbi bérautók beazonosítása és az azokért való online fizetés, valamint az elektromos töltőállomások felállítása. Olyan önkormányzat is van, melynél  a hivatalban való sorbanállás nélkül, interneten keresztül lehet állandó parkolóhelyet bérelni. Közterületen, illetve közszállítási járműveken szabadon elérhető internet 17, a közbiztonságot fokozni hivatott okos térfigyelő kamerarendszer pedig 14 településen van.

Jelenleg 8 városban lehet online átutalással befizetni a helyi adókat, illetve interneten keresztül igényelni iratokat és engedélyeket. A köztéri világítótesteket a természetes fényerő függvényében ki-, illetve bekapcsoló rendszer, illetve mozgásérzékelővel felszerelt lámpák 22 településen üzemelnek, öt városban pedig a lakosság online figyelheti a hőmérsékleti értékekeket, a széndioxid-, a por- és a hangszennyezés alakulását.

A különböző nemzetközi szintű felmérések szerint az okos város megoldások tekintetében New York, London, Szingapúr, Tokió, Párizs, Szöul, Toronto, Amszterdam, Rejkjavik, Hong-Kong, Boston, Helsinki tartoznak a világelsők közé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?