A munka ünnepe: idén is a miccshús a romániaiak kedvence


-A A+

Mintegy harmincmillió miccset sütünk meg az országban az ortodox húsvétot és a május elejei szabadnapot magába foglaló hatnapos vakáció idején - közölte a húsipari szövetség becsléseire hivatkozva hétfőn a hotnews.ro hírportál.

Romániában évente általában 20-25 ezer tonna miccshús fogy el, és ebből mintegy 440 millió miccset sütnek meg az országban: lakosonként több mint húszat. A miccshús 5-10 százalékát exportálják, alapvetően olyan országokba - Olaszország, Spanyolország, Nagy Britannia -, ahova jelentős számban telepedtek ki román vendégmunkások.

A húsipari szövetség szerint az afrikai sertéspestis terjedése és az uniós óvintézkedések a miccshús kivitelét is hátrányosan érintették, emiatt az utóbbi évben a kivitel stagnált, sőt némiképp visszaesett. A legtöbben a sertés- és marhahúskeveréket kedvelik, de az eredetileg elterjedt birka- és marhahúskeverékből készült miccs is népszerű.

Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága (SCFCAH) öt évvel ezelőtt elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is használhatnak szódabikarbónát és kármint. A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély nem vonatkozik más termékekre.

A Hotnews felidézte, hogy a hagyomány szerint a miccs a bukaresti óvárosi Iordache-vendéglőből indult hódító útjára, amikor egy este a vendégeknek annyi sültkolbászt kellett készíteni, hogy kifogytak a kolbászbélből és a tulajdonosnak az ötlete támadt, hogy az előkészített, megfűszerezett darálthúst kolbász alakúra nyújtva, kisebb adagokban süti meg a rostélyon. Az ételt a vendéglő egyik törzsvendége, Nicolae Orasanu újságíró keresztelte el: a mic szó kicsit jelent románul, a mici (magyar fonetikus átírással miccs) ennek a többesszáma.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X