Kerelőszentpál polgármestere: ha pályázunk, azt meg is nyerjük

A romániai régiók közül az erdélyi önkormányzatok hívtak le a legnagyobb összegben európai uniós forrásokat 2011–17 között, a magyarok lakta községek közül a Maros megyei Kerelőszentpál teljesített kiemelkedően a többi között – derül ki az Erdélystat nemrégiben közzétett elemzéséből.

Erdélyben az önkormányzatok 2,4, Havasalföldön 1,9, míg Moldvában 1,7 milliárd euró értékben nyertek uniós pályázatokat az említett időszakban. Az erdélyi régiók közül Partium és Dél-Erdély hívott le nagyobb összegben uniós forrásokat. A megyei tanácsok és városok esetében a dél-erdélyiek, a községek esetében a partiumiak pályáztak a legnagyobb sikerrel uniós pénzekre. A nagyvárosok közül Nagyvárad, Iași és Temesvár nyert a legnagyobb értékben uniós pályázatot 2011–17 között. Az erdélyi nagyvárosok közül Kolozsvár egy főre jutó uniós bevétele az országos átlag körüli szinten volt, Marosvásárhely az országos átlag fölött, míg Szatmárnémeti az országos átlag alatt található.

A legalább 35 százalékban magyarlakta városok közül Borszék, Kovászna, Erdőszentgyörgy és Nagykároly teljesített kiemelkedően az egy főre jutó uniós bevételek alapján. A nagyobb arányban magyarlakta községek közül a legtöbb uniós pályázatot Szilágy megye, Észak-Bihar és Gyergyó-vidék községei nyertek. A legnagyobb értékű uniós pályázatot Székelyföldön Gyergyóalfalu, Közép-Erdélyben Szászfenes, Partiumban Bors nyerte el. Az egy főre eső uniós jövedelmek értéke kiemelkedő a Szatmár megyei Mezőpetri és Szilágypér, a Maros megyei Kerelőszentpál és a Kovászna megyei Bardóc településeken. Sorozatunkban Gyergyóalfalu és Mezőpetri után Kerelőszentpál, majd Bors polgármesterét kerestük fel, hogy mondják el, minek köszönhető a hatékonyság. 

Mi Kerelőszentpál sikerének titka?

Simon István Maros megye egyik legjobban fejlődő településének, Kerelőszentpálnak a polgármestere. Ötödik mandátumát tölti. Simon István szerint a sikerük titka, hogy komolyan veszik a pályázati lehetőségeket, időben értesülnek róluk és mindig felkészültek. Olyankor pályáznak, amikor tudják, meg is nyerik – árulja el a polgármester.

Kerelőszentpál Marosvásárhelytől 20 km-re, a Transilvania nemzetközi repülőtértől 7 km-re fekszik. Ipari parkja van, ahol háromezer ember dolgozik, a településen élők pedig nem csak a munkalehetőség miatt érzik az unióhoz való csatlakozás előnyeit. 2007 és 2018 között a polgármesteri hivatal 8,2 millió eurót hívott le – számol be Simon István.

Vezetékes víz van minden háztartásban, a szennyvízcsatorna hálózat közel 90 százalékban lefedi a települést, ugyanilyen mértékben aszfaltozták le az utakat is. Óvodák, kultúrotthonok épültek, új híd a Maroson. A közvilágítást is korszerűsítették. Több és kisebb fogyasztású LED-es lámpákat üzemeltek be: „Sokkal kevesebbet fizetünk a szolgáltatónak, de mindenhol ki van világítva” – összegzi a polgármester.

Az életszínvonal-növekedés látványos, a két népszámlálás között a település lélekszáma háromszázötven fővel növekedett. „2000-ben, amikor polgármester lettem, szerencsém volt, mert részt vettem egy felkészítőn. Őszintén mondom, nem azért mentem a felkészítőre, hogy azt a pohár pálinkát, pohár bort este megigyam, hanem tanulni mentem, és két hét alatt rengeteget tanultam” – avat be a polgármester.

„Rájöttem arra, hogy mit jelent egy fejlesztési stratégia, hogyan kell rövidtávon, középtávon, hosszútávon tervezni. Ez nagyon-nagyon jó stratégia, amit sikerült alkalmazni” – emlékezik vissza a polgármester.

Az uniós források megjelenése előtt, 2001 óta folyamatosa pályáztak: előbb a Phare-Sapardnál, majd a Világbanknál. „Egy dolgot minden pályázati lehetőségnél figyelemmel tartottunk: reális esély legyen megnyerni azt” – mondja. Ez azt is jelenti, hogy előre felkészülnek, a pályázati kiírásra általában minden engedély be van szerezve, minden dokumentum elő van készítve.

„Amikor például a pályázati lehetőségek az AFIR-on megjelentek, nekem már a teljes dokumentációm készen volt. Első nap ki is töltöttem és akkor normális, hogy nagyobb esélyem van, hogy nyerjek, mint utolsó szesszióban, mikor már kevesebb a pénz” – mondja a polgármester.

„Én csak akkor pályázok, ha biztos vagyok benne, hogy meg is nyerem – ha nem, nem nyújtunk be pályázatot, inkább várunk egy másik kiírást. Eddig minden pályázatot, amit benyújtottunk, megnyertünk. Én mindig kiszámítom magamnak a pontozást, nem kell ehhez cég, s eddig minden pontozás, amit kiszámítottam, bejött, soha egyet el nem vágtak. Sőt még kaptunk melléje” – árulta el sikerének titkát a kerelőszentpáli polgármester.

Nem állnak meg itt

Kerelőszentpálon nem állnak le a fejlesztésekkel. A 2014-2020-as pályázati ciklusban eddig több pénzt sikerült lehívni, mint az azelőttiben. Jelenleg pedig további hét pályázatuk van folyamatban (ebből egyet gyakorlatilag már befejeztek) 10,3 millió értékben. Az egyik folyamatban levő pályázat a község iskoláinak a bővítését célozza, de sportbázisok is épülnek, tornaterem és egy új óvodai épület is.

Simon István szerint minden mindennel összefügg, és az uniós források nélkül lehetetlen lett volna az infrastruktúrát ilyen mértékben fejleszteni: „Mi ipari zóna vagyunk, ha nem pályáztunk volna idejében, nem lenne víz-, csatornahálózatunk kiépülve, akkor nem jönnének a befektetők hozzánk”.  

Kerelőszentpál polgármestere büszke arra, amit elért, de a „titkot” nem tartja meg magának. Örül annak, ha más vezetőknek is segíthet: „Kívánom minden kollégának, hogy ők is ezt tegyék. Elég soknak hálistennek tudtam segíteni, elég sok kolléga hozzám fordul segítségért, és örülök, hogy tudunk segíteni egymásnak” – zárta beszélgetésünket Maros megye egyik legsikeresebb polgármestere.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?