Az új turisztikai törvény tervezete új ellenőrzési módot vezet be


-A A+

A kormány által szerdán elfogadott új turisztikai törvénytervezet új ellenőrzési módszereket tesz lehetővé az ágazatban, ugyanakkor decentralizál bizonyos hatásköröket a helyi önkormányzatok javára, jelentette be Bogdan Trif turisztikai miniszter. 

"A turisztikai törvény prioritás volt, (...) tekintve, hogy ebben a rendkívül dinamikus ágazatban 20 évvel ezelőtt hozott rendelkezések is érvényben voltak" - fejtette ki a szaktárca vezetője a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján. A törvénytervezetben szerepel egy új irányelv, a turisztikai úticélok menedzsmentje, amely során a helyi közigazgatási hatóságok és a magánszféra képviselői közösen döntik el, hogy milyen helyeket kell elsősorban népszerűsíteni és hogyan használják fel a leghatékonyabban a hatóságok által a szállodákra és más vendéglátó egységekre ebből a célból kivetett speciális illetékeket, magyarázta a miniszter, rámutatva, az a cél, hogy növeljék a turisták számát. 

A turisztikai tevékenységet monitorizáló informatikai rendszer valós képet fog mutatni a hotelek kihasználtsági fokáról, mutatott rá a miniszter. Nyomatékosította azonban, hogy a turisztikai minisztérium nem fog személyes adatokat gyűjteni, mivel a rendszer csak a látogatók nemét, korát, a tartózkodási idő hosszát regisztrálja, illetve azt, hogy milyen országból érkezett a turista. 

Az új törvénytervezet ugyanakkor átruházza a minisztérium néhány hatáskörét a helyi közigazgatási hatóságokra: a szállodák, panziók osztályozását, az idegenvezetők tanúsítását, a sípályák és turistaösvények jóváhagyását és a parti strandok engedélyeztetését. Bogdan Trif hangsúlyozta, az új törvénytervezet új ellenőrzési módszereket is bevezet. A tárca felügyelői 'inkognitóban' végezhetnek ellenőrzéseket a vendéglátóipari egységeknél, hogy valós képet kaphassanak a szolgáltatások minőségéről. 

A tervezet egy másik előírása értelmében a szállásokat hirdető internetes oldalak tulajdonosai nem fogadhatják el a be nem jegyzett, engedéllyel nem rendelkező egységek hirdetéseit, mivel azok rontották a szolgáltatások minőségét. "Drasztikus szankciókban fogjuk részesíteni azokat, akik az engedéllyel nem rendelkező egységeket népszerűsítik az internetes oldalakon, vagy más módon" - szögezte le Trif. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X