A Korean Air megvette a Cseh Légitársaság 44 százalékát

Megvette a Cseh Légitársaság (CSA) részvényeinek 44 százalékát a Korean Air (KAL), Dél-Korea nemzeti légitársasága, a szerződést szerdán írták alá Prágában. Miroslav Dvorák, a Cesky Aeroholding vezérigazgatója közölte: a Korean Air ezentúl egy helyet kap a cseh légitársaság háromtagú felügyelőbizottságában. A szerződés szerint a koreai cégnek beleszólása lesz a CSA-t érintő leglényegesebb kérdésekbe, például az alaptőke változtatásába, illetve a nyereség felosztásába.

A cseh nemzeti légitársaságon keresztül a Korean Air könnyebben tud bejutni az európai légiforgalmi piacokra. A koreai cég bejelentette, hogy Dublinból Prágába helyezi át európai telefonos ügyfélszolgálati központját.ka

A Korean Air ugyanakkor elővásárlási jogot szerzett a többi kisebbségi részvényre is, és jelezte, hogy érdeklődik azok iránt. A részvények két százaléka Prága és Pozsony tulajdonában van, és várható, hogy rövidesen eladásra kerül. További két százalék a Ceská Pojistovna biztosítónál van, amely azonban nem akarja eladni pakettjét. A CSA többségi részvénycsomagját az állami ellenőrzés alatt álló Cesky Aeroholding tartja a kezében.

A 44 százalékos részvénycsomagért a Korean Air 67,5 millió koronát fizetett, és ugyanennyit lenne hajlandó fizetni a fennmaradó, többségi részvénycsomagért is, ha az eladásra még az idén sor kerülne. Az egész CSA értéke az Ernst&Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég becslése szerint mintegy 148 millió korona. Szakértők ezért úgy vélik, hogy a koreaiak által felajánlott összeg reális, és megfelel a cseh nemzeti légitársaság valós értékének.

A csehek már 2009-ben megpróbálták eladni nemzeti légitársaságukat, de sikertelenül. Az akkori legfőbb probléma az volt, hogy a CSA-nak abban az évben 700 millió koronás vesztesége volt. A CSA mérlege évek óta negatív, a tavalyi pénzügyi évet 241 millió koronás adózás előtti veszteséggel zárta. Alkalmazottainak számát 2009 óta 5000-ről 1000-re csökkentették.

Kimaradt?