Fizetne is a magyar kormány a napi egy Budapest-Marosvásárhely Wizz Air-járatért

A magyar állam kész anyagi segítséget is adni a Wizz Airnek, hogy a légi társaság napi egy járatot indítson Marosvásárhelyre – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter i újságírói kérdésre válaszolva a csütörtöki Kormányinfón.

„Nagyon régóta kérjük a Wizz Airt, hogy napi szinten Székelyföldre lehessen a járataikkal közlekedni. Jó lenne, ha a társaság egy ilyen rendkívüli kérésnek képes lenne megfelelni. Ezt egyelőre nem tapasztaltuk. Ha az a kérés, hogy az állam ehhez valamilyen segítséget nyújtson, akkor nyitottak vagyunk a tárgyalásra” – fogalmazott Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón.

A miniszter arra utalt, hogy a magyar állam és a Wizz Air szerződést kötött 2017-ben összesen öt nyugat-balkáni járat üzemeltetéséről. A szerződés szerint az állam kiegészíti a légitársaság bevételét, hogy ne legyen veszteséges a járatok üzemeltetése. Ez éves szinten hozzávetőlegesen egymilliárd forintos költségvetési kiadást jelent. A szerződéskötést megelőzően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatot írt ki ezeknek a járatoknak a koncessziós üzemeltetésére.

A korábbi években Budapestről napi két Carpatair-járat is volt Kolozsvárra és heti hat Malév-járat, illetve heti három Wizz Air-járat Marosvásárhelyre. Jelenleg Kolozsvárról nem lehet Budapestre repülővel eljutni, Marosvásárhelyre pedig heti két járatot indít a Wizz Air.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?