Személyeskedések közepette fogadták el Bihar megye költségvetését

Bihar megye ebben az évben mind a bevételi, mind a kiadási oldalon 482,6 millió lejjel számolhat.

A megyei önkormányzat április 16-i rendes ülésén személyeskedésig fajuló vita után 19 igen, 1 tartózkodás és 14 nem szavazataránnyal elfogadták Bihar megye költségvetését. Bihar megye 482,6 millió lejjel gazdálkodhat, ebből 4,8 millió lej a saját jövedelem, 126,1 millió lej a jövedelemadó, 220,4 millió lej pedig az áfa visszaosztásából származik. Az állami költségvetésből 28,7 millió lej támogatás érkezett a megyébe, uniós forrásokból pedig 2,6 millió lej.

A kiadások közül 104,6 millió lejt szociális kiadásokra fordíthatnak, 117,4 millió lej szerepel a szállítások címszó alatt, oktatásra 25,9 millió lejt, egészségügyre7,5 millió lejt, kultúrára, szabadidős és egyházi célokra 99,8 millió lejt fordíthatnak. Az áfa visszaosztásából származó 220,4 millió lejből 168,1 millió jut a helyi önkormányzatok költségvetésének kiegyensúlyozására, 11,6 millió lej pedig útjavításra fordítható. Ugyanebből a forrásból további 40,5 millió lejből 11,2 milliót a tej-kifli program költségeinek fedezésére, 21,1 milliót az egyházak világi alkalmazottaira, négymillió lejt a speciális oktatási hálózat fenntartásáéra 3,6 milliót pedig a speciális oktatásban tanuló diákokra fordíthatnak. A Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság 91,4 millió lejből gazdálkodhat.

Kultúrára is jut

Az országban egyedüliként a kulturális intézmények fenntartója Biharban kizárólag a megyei tanács. A büdzsé vitája során a PNL-s Gheorghe Neag többek között a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Regina Maria Színház és a Szigligeti Színház költségvetésének növekedését kifogásolta, az összegeket következetesen régi lejben, milliárdonként említve, mintegy azt sugallva: a megyei tanács milliárdokat ver el kultúrára, miközben a megyében fontosabb teendők is lennének. Válaszában Pásztor Sándor megyei elnök elmondta: a bérek emelkedését az okozta, hogy azok országszerte nőttek év elején, a filharmónia esetében szerepel az épület homlokzatának s tetőszerkezetének felújítására szánt összeg, míg a színházak büdzséjét annak a ROHU-s pályázatnak az elnyerése emelte meg, melynek keretében idén kicserélik a fény- és hangtechnikát, illetve forgószínpadot építenek.

A Szigligeti Színház ez évi büdzséje 19,3 millió lej, a Regina Maria színházé 16 millió lej, a Nagyváradi Állami Filharmónia pedig 11,6 millió lejből gazdálkodhat. A Gheorghe Şincai Bihar Megyei könyvtár költségvetése 5,7 millió lej, a Várad kulturális folyóiraté 12,7 millió lej, a Familia folyóiraté pedig 6,5 millió lej, a Körösvidéki Múzeum pedig14,7 millió lejből gazdálkodhat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?